Nyílt nap az Acsádyban


2016-11-24 18:49:55  | cikk: Babos Petra  | 


Nyílt nap az Acsádyban főképe
Sok érdeklődőt vonzott a PSZC Acsády Ignác Szakképző Iskolájának harmadik nyílt napja ma délelőtt. A diákok bepillantást nyerhettek az intézményben folyó oktató-nevelő munkába, betekinthettek egy-egy szakmába, a tanműhelyek tevékenységébe.
Az iskolában 3 féle nappali tagozatos iskolai rendszerű képzés folyik. A szakgimnáziumi képzés lényege, hogy a tanulók az érettségire való felkészülés mellett tanulják a szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyakat is. A matematika, magyar, történelem és idegen nyelv mellett szakmai tantárgyukból tesznek érettségi vizsgát, amely alapján az érettségi mellé középszintű szakképesítést kapnak. Ezt követően a 13. évfolyamon szakmai képzés keretében emelt szintű szakképesítést szerezhetnek. Az első 4 évben a gyakorlati képzés az iskolában, az 5. évben külső képzőhelyen történik. Tehát a diákok 5 év alatt az érettségi mellé még 2 szakképesítést szereznek, szemben a gimnáziumi oktatással, ahol 4 vagy 5 év után érettségiznek, és ha szakmát szeretnének tanulni, akkor további 2 évig kell az iskolában maradniuk, azaz 7 év alatt szereznek érettségit és szakképesítést. Ezen kívül főiskolai, egyetemi továbbtanulás esetén jelentős plusz pontok járnak a szakmai végzettségért.
A nyílt nap során több szaktanterembe is bepillantottak a nyolcadikosok
-Iskolánkban a következő szakmákban hirdettünk meg a szakgimnáziumi képzéseket: autószerelő, vendéglátásszervező, erősáramú elektrotechnikus, faipari technikus, kereskedő és gyakorló ápoló (ez utóbbi két szakma 20-50 ezer Ft/hó ösztöndíjjal támogatott). A szakközépiskolai képzés a régi szakmunkásképzésnek felel meg. A tanulók 3 év alatt szakmát szerezhetnek, ezután, vagy elhelyezkednek a munkaerőpiacon, vagy további 2 év alatt érettségit szerezhetnek. Tehát itt is 5 év alatt szakmát és érettségit lehet kapni. A gyakorlati képzés az első szakképzési évfolyamon az iskola tanműhelyében, a felsőbb évfolyamokon külső képzőhelyen tanulószerződés keretében történik. A külső képzőhely keresésében az iskola segítséget tud nyújtani a diákoknak. Iskolánkban a következő szakmákban hirdettünk meg szakközépiskolai képzéseket: szociális gondozó és ápoló (ösztöndíjas), szakács (ösztöndíjas), eladó (ösztöndíjas), asztalos (ösztöndíjas), festő, mázoló, tapétázó (ösztöndíjas), hegesztő (ösztöndíjas), gépi forgácsoló (ösztöndíjas), villanyszerelő (ösztöndíjas), pincér. Az ösztöndíj mértéke a 9. évfolyam 1. félévében 10 ezer Ft/hó, a későbbiekben a tanulmányi eredménytől függően 10-35 ezer Ft/fő. A külső képzőhelyek megfelelő tanulmányi eredmény esetén további juttatást biztosítanak a tanulók számára. Oktatott szakmáink kiváló elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak végzett diákjaink számára. A szakképzési hídprogramban azok a tanulók vehetnek részt, akik betöltötték a 15. életévüket és legalább 6 általános iskolai végzettségük van. Ők a közismereti és a szakmai tantárgyak tanulása mellett kompetencia-fejlesztésben is részesülnek. A képzés végén alapfokú végzettséget és rész-szakképesítést szereznek. Ezt követően továbbtanulhatnak a szakközépiskolában, vagy a szakmai bizonyítvány birtokában munkába állhatnak. A tanulók a szakmai gyakorlatot az iskola tanműhelyében sajátítják el. Iskolánkban a következő szakmákban hirdettük meg a szakképzési Híd programot: lakástextil készítő, szobafestő, asztalosipari szerelő. Ezek a tanulók az 1. évfolyamon 8 ezer Ft/hó, a 2. évfolyamon 10 ezer Ft/hó ösztöndíjban részesülnek. Valamennyi szakmai bizonyítvány megszerzése esetén igényelhető Europass bizonyítvány is. Szükség esetén kollégiumi elhelyezést is tudunk biztosítani.
Sok diák érdeklődött a Acsády iránt
Felvételi vizsgát nem kell tenni. A tanulók rangsorolása a 7. osztály év végi és a 8 osztály félévi matematika, magyar, történelem, idegen nyelv és fizika/biológia/földrajz jegye alapján történik. Az iskola 4 számítógépes teremmel, tornateremmel, sportpályákkal, konditeremmel, robotszobával rendelkezik, melyeket a tanulók igénybe vehetnek. Ezen kívül számos izgalmas programon vehetnek részt az ide járó diákok. Legkiválóbb tanulóink szakmai tanulmányi versenyeken vesznek részt, melyeken eredményesen szerepelnek.
Az iskola ezen kívül felnőttoktatást is folytat iskolai rendszerű esti tagozaton. A régió igénye szerint jelentkező szakmákban megfelelő számú jelentkező esetén indulnak a képzések. Ezekre az iskola honlapjáról letölthető jelentkezési lapon lehet jelentkezni – tájékoztatta hírportálunkat dr. Császár Éva tagintézmény-vezető.
A PSZC Acsády Ignác Szakképző Iskolájának következő nyílt napja 2016. december 1-jén 16.30 órakor lesz, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!