A piarista rendről a katolikus előadássorozatban


2016-11-24 18:31:19  | cikk: Babos Petra  | 


A piarista rendről a katolikus előadássorozatban főképe
Pályi Gábor atya volt a vendége a Nyitott szívvel Isten tenyerén című katolikus előadássorozat novemberi összejövetelének, melyet a Szent Benedek Plébánián tartottak szerda este.
Pályi Gábortól megtudtuk, hogy amikor Budapesten volt ministráns, akkor került kapcsolatba a piaristákkal.
-Piarista Gimnáziumba jártam, majd bekerültem a rendbe. Elvégeztem a teológiát, azt követően pedig a fizika-kémia szakot. Tanítottam Kecskeméten, Mosonmagyaróváron és Veszprémben, emellett voltam igazgatója a mosonmagyaróvári iskolának, most pedig a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumában tanítok, valamint Pápakovácsiban vagyok pap – mondta Pályi Gábor.
A piaristák rendjét Kalazanci Szent József, egy Rómába került spanyol pap alapította, aki 1597-től kezdve munkatársaival ingyenes és vallásos iskolákat működtetett a városban. Közösségüket 1617-ben V. Pál pápa kongregációvá nyilvánította, majd 1621-ben XV. Gergely pápa ünnepélyes fogadalmas szerzetesrenddé tette. A piaristák magyarországi múltja évszázadokra nyúlik vissza, 1642-től egészen napjainkig. E hosszú idő alatt sok városban és sokféle iskolában tanítottak. 1948-ban a rend minden iskoláját elvették, de 1950-től két gimnázium tovább működhetett. Ebből a magból indult meg 1990-től a piarista iskolák újjáéledése, sőt az új nevelési lehetőségek felfedezése.
A mai világban a rend fő törekvései közé tartozik, hogy egységes világszemléletet mutasson a fiataloknak. Sok iskola mellett működik kollégium is, ami különleges helyszíne az effajta nevelésnek.
A rend sajátossága, a fiatalság oktatása és az egész ember nevelése. Eszközeik elsősorban az iskola, és minden más, az ifjúság nevelésére irányuló tevékenység. A rend tagjai a hármas fogadalom mellett kötelezik magukat az ifjúság odaadó szolgálatára. Oktató-nevelő tevékenységük átfogja az egész ifjúkort, az elemi ismeretektől az egyetemi kutató munkáig.
Mint mondta, a gödi Piarista Szakközépiskolában olyan szakmát is adnak a diákoknak, amellyel az egyházi műemlékek karbantartásában tudnak közreműködni. A másik újdonság, hogy Sátoraljaújhelyen roma származású gyerekek számára tanodát indított a piarista rend.
Pályi Gábor a tanításaiban is és a lelkipásztori munkájában is hasznosítja azt a több évtizedes tapasztalatot, amit összegyűjtött.
A Nyitott szívvel Isten tenyerén előadássorozat december 14-én folytatódik, 17 óra 30 perctől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!