Beszámolókat véleményeztek a részönkormányzatok


2016-11-24 08:26:32  | cikk: Babos Petra  | 


Beszámolókat véleményeztek a részönkormányzatok  főképe
A Pápa Város Képviselőtestületének csütörtöki ülése előtt mindhárom Pápához csatolt településen ülést tartottak a részönkormányzatok. Tapolcafőn kedden, Kéttornyúlakon és Borsosgyőrött pedig szerdán tanácskoztak a képviselők.
A képviselők mindhárom csatolt településen egyhangúlag elfogadásra javasolták Pápa Város Önkormányzata önkormányzati rendelet –tervezete a telekadóról és az építményadóról szóló módosítását. Erre azért volt szükség, mert az adóalanyok kisméretű építményt helyeznek el vagy építenek a telken, hogy elkerüljék a telekadó fizetési kötelezettséget, hiszen az építményadó sokkal kedvezőbb egy kis alapterületű építmény esetén. A módosítás szerint a jövőben csak akkor alkalmazható a 0 Ft-os adómérték, ha az építményt az adóév 1. napján adókötelezettség terhel.
Szalainé Tihanyi Andrea
A részönkormányzati ülések napirendjén szerepelt annak a beszámolónak a jóváhagyása, mely Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye elmúlt időszakában végzett tevékenységét összegezte. Az üléseken Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető szóban is összefoglalta munkájukat. Kiemelte, 2016. január 1-jétől Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye szakmai és szervezeti szempontból önálló intézményegységeként Család- és Gyermekjóléti Központot és annak - Pápa város lakosságát ellátó - külön egységeként Család- és Gyermekjóléti Szolgálatot működtet. 2015. május 1-jétől bevezetésre került a belépési hozzájárulás, melyet a Vörösmarty Otthonház apartman részlegén 21 férőhelyre, a Teveli otthonház 31 férőhelyre állapították meg. A hozzájárulást beköltözéskor kell befizetni, 3 év visszafizetési kötelezettséggel. A belépési hozzájárulás bevezetésével a várakozók száma nem csökkent a két telephelyen. A tartós bentlakásos ellátást igénybe vevők körében a teljes térítési díjat megfizető ellátottak száma az előző évhez képest nem változott.
Mint mondta, Pápa-Kéttornyúlakon senki, Pápa-Tapolcafőn 1 fő, Pápa-Borsosgyőrött 2 fő vette igénybe a házi segítségnyújtást, míg a jelzőrendszeres segítségnyújtást 2 borsosgyőri és 3 tapolcafői lakos.
Az intézményvezető részletesen beszélt még a szociális foglalkoztatásról, a mozgó orvosi szolgálatról, az élelmezésről, a szakmai továbbképzésekről, a gyakorlati képzőhelyekről és az önkéntesekről.
Ezt követően a részönkormányzatok testületei meghallgatták Ujváry Hajnalka intézményvezető beszámolóját is, aki Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézetének munkájával ismertette meg a képviselőket és az üléseken résztvevő lakosokat. A beszámoló kitért a háziorvosi és a gyermekorvosi ellátásra, a védőnői szolgáltatásra, az iskolai egészségügyi szolgáltatásra és az ügyeleti és fogászati ellátásra is. Az intézményvezető elmondta, az Alapellátási Intézetnek hamarosan elkészül a honlapja, amelyen részletesen tájékoztatják a lakosságot a rendelési időkről, elérhetőségekkel.
Az ülésen részt vett Ujváry Hajnalka
Pápa-Borsosgyőrött a testület jóváhagyta a településszerkezeti terv módosítását, melyre azért volt szükség, mert a Húsos horgásztónál ki szeretnének alakítani faházakat és parkolót, amelyet telekcserével akarnak megoldani.
Az üléseken szó esett még Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének a díszpolgári és egyéb kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendelet alapján, többek között Borsosgyőr Szolgálatáért Díj, Kéttornyúlak Szolgálatáért Díj, valamint Tapolcafő Szolgálatáért Díj adományozható. Az elismerésekre Borsosgyőr Szolgálatáért Díj adományozására Máté István képviselő Seregély Béla helyi lakost ajánlotta, míg Kéttornyúlak Szolgálatáért Díjra Pátkai Ferencet. A Tapolcafő Szolgálatáért Díj adományozására Zsegraics Gyula képviselő Márton Béláné Bali Irma tapolcafői lakost ajánlotta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!