A balesetek áldozataira emlékeztek


2016-11-23 22:15:31  | cikk: HuHa  | 


A balesetek áldozataira emlékeztek főképe
A tavalyi év sikere után a Pápai Rendőrkapitányság idén is kerékpáros emléktúrát szervezett a közúti balesetek áldozatainak emléknapja alkalmából. Vasárnap délután várták a Perutz Stadion elé a bicajosokat, hogy a városon végigkerékpározva felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedésre és emlékezzenek a balesetekben elhunytakra. A kéttucatnyi biciklis kivilágított kerékpárral, jellemzően láthatósági mellényben és kerékpáros bukósisakban tette meg a néhány kilométeres távot.

A kerékpáros emléktúra résztvevőit dr. Varga Balázs rendőr alezredes köszöntötte

-Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kerékpárosokra. A környékünkön előforduló balesetek többsége azért történik, mert a gépjárművek nem tartanak kellő oldaltávolságot a kerékpárosok mellett és elsodorják a bicikliseket. Talán így kivilágítva és feltűnő ruhába öltözve észrevehetőbbek vagyunk a gépjárművezetők számára – mondta dr. Varga Balázs rendőr alezredes, a PRK közlekedésrendészeti osztályának vezetője, aki maga is részt vett a túrán. Mint mondta, a közös biciklizéssel a kerékpárosok figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy maguk is tehetnek saját biztonságukért, ha megfelelően kivilágítják a kerékpárjukat és feltűnő ruházatot viselnek. A kötelező kerékpáros kiegészítők mellett így a láthatósági mellény és a kerékpáros bukósisak használatát is népszerűsítették.

A zebrán át kell tolni a kerékpárt - erre a szabályra is felhívta a figyelmet a túra

A túra a stadiontól a Külső-Veszprémi úti volt benzinkútig tartott, a kis csapat részben kerékpárúton, részben az úttesten haladt az alkonyatban. Az útvonal megválasztása egyébként nem volt véletlen, a kapitányság célja az volt, hogy minél több közlekedési körülménnyel találkozzanak.
-Utunk nagyobb részét kerékpárúton tettük meg, szerencsére Pápa városában sok kerékpárút áll a biciklisek rendelkezésére. A kerékpárutakat azonban több helyen gyalogos-átkelőhely szakítja meg, ahol pedig le kell szállni a bicikliről és át kell tolni – magyarázta az alezredes, hozzátéve, ez nemcsak azért fontos, mert a gyalogosokat veszélyezteti a közéjük hajtó biciklis, hanem mert a kerékpáros önmagát is veszélyezteti, hiszen a gépjárművezetőnek nem kell számítania a zebrán egy akár 20 km/óra sebességgel közlekedő biciklisre. Az úttesten a jobbra tartás szabálya szerint kell haladnia a kerékpárosnak, és korlátozott fényviszonyok esetén elengedhetetlen a világító berendezések és fényvisszaverők használata a jó láthatósághoz.

A Pápai Rendőrkapitányság ajándékcsomagját Klauz Annamária nyerte

A kis csapatot a Külső-Veszprémi úton meleg teával várták a szervezők és itt tartották meg a nyereménysorsolást is a túra résztvevői között. A szerencsés nyertes, Klauz Annamária egy közlekedésbiztonsági kiegészítőket tartalmazó csomaggal térhetett haza. Az ifjú hölgy érdeklődésünkre elmesélte, egyrészt azért jött el a túrára, mert nap, mint nap kerékpározik – közlekedési- és sporteszköznek egyaránt használja a biciklit -, másrészt pedig személyesen is érintett a közlekedési balesetekben.
-Édesapámat több mint tíz évvel ezelőtt kerékpárral elütötte egy autó, amikor munkából hazafelé tartott, és súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett – idézte fel.
Annamária a túrára láthatósági mellényt húzott és kerékpáros bukósisakot is viselt. Mint mondta, ez saját maga számára fontos, hogy biztonságban érezze magát az utakon.

A túra résztvevői a Mindenki Keresztjénél emlékeztek a közúti balesetek áldozataira

A kerékpáros emléktúra útvonala a Külső Veszprémi úttól az Alsóvárosi temetőbe vezetett, ahol a helyi történelmi egyházak képviselőinek gondolataival és közös imádsággal emlékeztek a balesetekben elhunytakra, majd mécsest gyújtottak a Mindenki Keresztjénél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!