Luther nyomában - jutalomkirándulás a csapatnak


2016-11-19 17:11:51  | cikk: ha  | 


Luther nyomában - jutalomkirándulás a csapatnak főképe

Rejtőzködő kincseink címmel írt ki pályázatot a Református Tehetséggondozó Alapítvány és a Reformáció Emlékbizottság a Kárpát-medencei protestáns középiskolások számára. A pályázaton a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma diákjai is részt vettek, kiváló pályamunkájuk eredményeként németországi reformációi emléktúrán vehettek részt. A pályázat célja az volt, hogy a tanulók bekapcsolódjanak a Kárpát-medence 500 éves protestáns iskolateremtő és iskolafenntartó örökségébe.

A pályázati anyagokban a diákoknak – egyénileg vagy két-három fős csoportokban – egy, a környezetükben ma is működő, vagy egykori protestáns iskola valamely, eddig ismeretlen, nyomtatott formában még fel nem dolgozott „rejtőzködő kincsét” kellett bemutatniuk. A pápai refisek egyik csoportja - Mester Benigna, Móricz Sarolt Katinka és Gondos Dávid - a Pápai Református Kollégium ősi szimbólumairól írt egy esszét. A dolgozatban kitértek többek közt az eperfára, és az Istennek, hazának, tudományak jelmondatra is. A pályamunkát aztán a második fordulóban meg kellett védeni, a pápai refisek remekeltek, s bejutottak a 12 legjobb csapat közé, így ők is részt vehettek a jutalomutazáson. A diákokat felkészítő tanáruk, Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes kísérte el.

A pályázatban részt vett református és evangélikus iskolákból összesen 42 diák és tanár járta végig Luther Márton életének legjelentősebb színhelyeit. Megfordultak többek közt Eisenach, Erfurt, Wittenberg, Wartburg, Lipcse és Augsburg városában is a versenyt szervező Református Tehetséggondozó Alapítvány jóvoltából. Luther Márton Wittenbergben töltötte legjelentősebb éveit, itt indította el a reformációt, és írta meg számos művét. A városlátogatás során a tanulók megnézték Luther Márton házát, és jártak a Vártemplomban is, melynek kapujára kifüggesztette Luther a 95 pontot. Wartburg várában pedig megtekintették Luther szobáját is, ahol az Újtestamentumot fordította a reformátor. Az öt napos utazás során sok szép helyen megfordult a csoport, de a legfontosabb mégis az volt, hogy számos új információval és élménnyel gazdagodtak, mondták a diákok, hozzátéve, hogy így a reformátor alakját és tevékenységét még jobban megismerték.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!