Átadták az új hangárkomplexumot


2016-11-18 00:15:26  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Átadták az új hangárkomplexumot főképe
Ünnepélyes keretek között adták át a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Program új hangárkomplexumát az MH Pápa Bázisrepülőtéren csütörtökön.
A megközelítőleg 9,5 milliárd forintból létrehozott, nagyjából 20 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes egy repülőgép-szerelő hangárból, egy karbantartó létesítményből, illetve egy irodaházból áll, és alkalmas a C-17-es teherszállító repülők teljes körű kiszolgálására. Az átadóceremónián Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettesének helyettese elmondta: a világviszonylatban is egyedülállónak számító hangárkomplexum által költséghatékonyabb lesz a repülőgépek működtetése. Kiemelte, a létesítmény fontos szerepet játszik az elmúlt időszakban egyre növekvő biztonsági fenyegetettség hosszú távú kezelésében.
Szalados László, a kivitelezést végző cég vezérigazgatója úgy fogalmazott: nemcsak az ország, hanem a világ számára is meghatározó fejlesztés valósult meg a pápai reptéren. Wiek Noldus, a SAC programigazgatója rámutatott, a helyi gazdaság szempontjából ugyancsak kiemelt fontosságú az épületegyüttes, hiszen 38 új munkahely jött létre általa. Trevor Nitz, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoka kifejtette, a Stratégiai Légiszállítási Képesség Program égisze alatt megvalósított új létesítménynek köszönhetően fedett helyen tudják tárolni a különféle eszközöket, így azoknak jelentősen megnő az élettartama.
A 2008-ban indult SAC-program 12 tagország, köztük Magyarország számára biztosítja a stratégiai légi szállítás lehetőségét katonai és humanitárius missziók céljából. A most átadott hangárkomplexum a legjelentősebb eleme annak az infrastrukturális beruházási projektnek, amit a nemzetközi program keretében hajtanak végre a pápai légitámaszponton. Az épületegyüttes tervezése, majd kivitelezése 2013 és 2016 között több ütemben történt. A komplexumban helyet kapnak a Stratégiai Légiszállítási Képesség folyamatosan működő üzemi létesítményei, amelyek a program teljes időtartama alatt, azaz legalább 30 évig látják el feladataikat. Emellett a hatalmas C-17-es teherszállító repülőgép szervizelési és karbantartási munkálataira is lehetőség van az épületben.
Az átadóünnepség végén C-17-esből végrehajtott teherdobási és ejtőernyős bemutatót láthatott az esemény több száz résztvevője.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!