A pszichés szorongásról a gyermek-egészségügyi előadásban


2016-11-17 09:07:38  | cikk: Babos Petra  | 


A pszichés szorongásról a gyermek-egészségügyi előadásban főképe
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportja indította útjára azt a gyermek-egészségügyi sorozatot, melynek novemberi előadását hallhatta szerda este az érdeklőd közönség a Napsugár Bölcsődében. Dr. Lőrincz Matild gyermekorvos ezúttal a pszichés háttér szerepe a gyermekkori hasfájás, fejfájás é szívfájdalmak esetén témáról beszélt a szülőknek. A test és a lélek szorosan összefügg egymással, és ha a lélek sérül, az óhatatlanul kihat a testi egészségre is.
A doktornő mindíg örömmel tartja előadásait
A köztiszteletben álló doktornő elmondta, nagyon gyakori a kisgyermekek körében, hogy nem mindig tudják elmondani a panaszaikat, problémáikat. Ezért kialakul a stressz bennük, ami később fájdalomként jelentkezik. Leggyakrabban hasfájással, a nagyobbaknál fejfájással és
 szédüléssel, valamint szívtájéki fájdalmakkal keresik fel az orvost. A gyermekek rendkívüli mértékben érzékenyek környezetük, személyes kapcsolatrendszerük változásaira.
-Fontos, hogy a gyermeket minden esetben alaposan kérdezzük ki. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a pszichés eredetű fájdalom is fájdalom, tehát törődni kell vele, nem szabad hagyni, hogy szenvedjen a gyermek. A lelki tényezők okozta betegségeket két csoportra bonthatjuk. Ilyen lehet a szülők válása, a család költözése, ha egy családtag meghal, vagy ha az iskolában a társak bántják. A másik pedig a túlzott megfelelési vágy. Ezek lelki eredetű panaszokat okozhatnak, így a gyereket meg kell tanítani a stressz kezelésére.
-Nagyon gyakori, hogy a kisgyermek nem hajlandó székletet üríteni napokig. Ennek hátterében az szokott állni, hogy egy keményebb székletrög fájdalmat okoz a kicsinek, ezért ő legközelebb, félve az ismételt kellemetlenségtől, visszatartja a székletét.
A gyermek-egészségügyi előadás soron következő összejövetele december 14-én, 17 órától lesz majd, amikor a diszlexiáról és a diszgráfiáról esik szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!