Régészeti kultúrák környezettörténete a Kisalföldön


2016-11-16 22:16:44  | cikk: Babos Petra  | 


Régészeti kultúrák környezettörténete a Kisalföldön főképe
A Gróf Esterházy Károly Múzeum Régészeti mozaik című előadássorozatának Prof. Dr. Sümegi Pál egyetemi tanár volt a vendége novemberben. A tanár megyénkben, Tapolcán született 1960-ban és a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1978-ban. Geológusként és régészként e két tudományterület határán dolgozik, környezetrégészeti kutatásokat folytat.
A környezetrégészet a régészet napjainkban leggyorsabban fejlődő önálló tudományága. Az ember és természet viszonyát kutatja - mint a régészet, - de természettudományos módszerekkel. A történeti kutatásnak olyan eredményei születnek így meg, amelyek hagyományos régészeti módszerekkel rejtve maradtak eddig.
-Az ember egyszerre biológiai és társadalmi lény megjelenésétől, azaz mintegy 2,5- 3 millió évtől kezdődően, az emberi közösségek és környezet között a technikai, társadalmi és környezeti feltételektől egyaránt függő viszony, egy rendszer alakult ki. Ennek a rendszernek, az egyes elemeknek változásait kell vizsgálnunk – mondta Sümegi Pál, majd hozzátette, a környezettörténet az ember és a környezet kapcsolatára fókuszál.
Mint mondta, ők elsősorban barlangokban, folyóvölgyekben, tavakban és mocsárokban végeznek vizsgálatokat, de jégmezőkön is. A győri régészek meghívták az ásatásaikra, így az előadásban a császárkorig beszél.
-Mezőlak-Szélmezőn egy hatalmas tőzegbánya van, itt nagyon sok lelet került elő. 2002-ben végeztünk fúrást ott, amin azóta is dolgozunk, makrobotanikára, geokémiára feldolgozzuk, s radiokarbon vizsgálatokat végeztünk. Nemrégen előkerült egy mezolit csontszigony, amelyet bele lehet illeszteni a szelvénybe. A mezolikultúra volt az utolsó halász-vadász gyűjtögető kultúra.
Felhívta a figyelmet, hogy a civilizáció jelenleg egy elképesztően komoly probléma elé néz, az átalakított légkör, a felmelegedés és egy kaotikus mozgású társadalom felé. Kiemelte, az emberre az éghajlatváltozás hogyan hat, hogy alakítja át a környezetét a termelő gazdaságot folytató embert.
Sümegi Pál hangsúlyozta, nem a Föld van bajban, hanem az ipari társadalom.
A Régészeti Mozaik soron következő előadása decemberben lesz majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!