Luther-rózsa, az evangélikus jelkép


2016-11-16 19:41:46  | cikk: ha  | 


Luther-rózsa, az evangélikus jelkép főképe

A Bóra Katalin Evangélikus Asszonykör közel harminc éve működik, Varga Györgyné, az akkori evangélikus lelkész felesége hívta életre a közösséget, s öt éve vette át a vezetést Kovács Zoltánné presbiter. A csoport évente öt-hat tematikus alkalmat szervez, kézműves tevékenységgel a középpontban, de mindig hallhatnak verseket és előadást is a tagok. A körbe nem csak evangélikus hölgyek járnak, mondta Kovács Zoltánné, a cél az, hogy olyan közösségként működjenek, ahol jó lenni és ahova jó tartozni.

Kovács Zoltánné a kör vezetője

Az őszi évadnyitó alkalmon nagyon sokan részt vettek, az érdeklődők Luther-rózsát hímezhettek. Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, majd Kovács Zoltán ismeretette az évad terveit. Az összejövetelre a pápaiak mellett érkeztek vendégek Csikvándról, Homokbödögéről és Malomsokról is. A foglalkozás vezetője, Schlecht Lajosné is Csikvándról érkezett. Mint mondta, öt éve foglalkozik hímzéssel, s szívesen elfogadta Kovács Zoltánné felkérését az alkalomra. Szerinte a kézi hímzések amellett, hogy szépek, segítik megőrizni az anyáinktól, nagyanyáinktól kapott kézműves örökséget. A mai műanyag világban még nagyobb érték a saját kezűleg készített dísz, tette hozzá.

Schlecht Lajosné beszélt a Luther-rózsáról is

A résztvevők választhattak, hogy milyen technikával és milyen mintát hímeznek, legtöbben a gobelines Luther-rózsát választották. Polgárdi Sándor esperes elmondta, hogy ez az evangélikus egyház egyik szimbóluma, a piros szív az életet jelképezi, a fekete kereszt pedig a Golgota keresztjét, melyen Jézus feláldozta magát az emberekért. A fehér rózsaszirmok az örömöt, vigasztalást és a békességet szimbolizálják. Mindezt egy aranygyűrű fogja körbe.

A Bóra Katalin Evangélikus Asszonykör következő összejövetele december 6-án lesz, akkor Mező Lászlóné vezetésével karácsonyi díszeket horgolhatnak a résztvevők. Szeretettel várnak minden érdeklődőt arra az alkalomra is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!