Segítsünk a nélkülözőknek - Legyünk toleránsak


2016-11-16 18:59:43  | cikk: Babos Petra  | 


Segítsünk a nélkülözőknek - Legyünk toleránsak főképe
A Tolerancia Nemzetközi Napja alkalmából Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, a DK Országos Tanácsa tagja tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót a Kossuth szobor előtt.
-20 éves a Tolerancia Nemzetközi Napja. Miután 1995. november 16-án az UNESCO tagállamai elfogadták a tolerancia elveiről szóló nyilatkozatot és az ezzel kapcsolatos akciótervet, az ENSZ Közgyűlése az 1996. december 12-i határozatával hivatalosan is felszólította a tagállamokat, hogy november 16-án tartsanak tolerancia napot. Legalább egy évben egy napon érdemes megállni, s ráirányítani a figyelmet a tolerancia fontosságára. Nagyon sokféle társadalmi csoport - nők, gyermekek, fogyatékkal élők, világnézeti, etnikai, nemzeti hovatartozásúak - lehet mindennapjainkban, akikkel kapcsolatban türelmességet kell gyakorolnunk. A hétköznapok emberi érintkezései során számos konfliktus fordulhat elő, melyet sokan képtelenek a helyzetnek megfelelően jól kezelni. Mindezek megoldásának egyetlen lehetséges útja, ha megértjük egymást és azt, hogy mi vezetett el a kialakult helyzethez. De egy adott település, egy város is csak akkor élhető, ha annak vezetése a polgárok között keletkező konfliktusokat képes kezelni és feloldani. Ehhez pedig megértés és párbeszéd szükségeltetik a lakosság, a társadalmi és a politikai szervezetek között is! „A tolerancia a demokratikus cselekvés fundamentuma.” - tartja egy mondás. Egy nemzetközi napon mi nagy, nemzeti személyiségeink közül is hozhatunk példákat erre, hiszen „a tolerancia a demokratikus cselekvés fundamentuma” - jegyében munkált Kossuth, de Eötvös is, hiszen az emancipáció, s az oktatás területén példás, toleráns cselekedeteivel vitte előbbre a hazát – mondta Kerecsényi Zoltán, majd hozzáfűzte, a Demokratikus Koalíció párt „Sokak Magyarországa” címmel közreadott programját áthatja a tolerancia szellemisége. A dokumentum 2. fejezetében például kristálytisztán áll: „Határozottan elutasítjuk a vallási, etnikai vagy szexuális alapú diszkrimináció minden formáját, a rasszizmus, az antiszemitizmus, a cigányellenesség minden megnyilvánulását...” Ez a program különös hangsúlyt fektet az emberhez méltó lakhatás, a roma társadalom, az ifjúságpolitika kérdésköreire, valamint kiemelten a nőpolitikára, a családon belüli erőszak, valamint a nők elleni erőszak megakadályozására, a női egyenjogúságra.
A DK Országos Tanácsa tagja végül hangsúlyozta: A tolerancia és a szolidaritás rokonok. A hideg téli hónapokban különös jelentőségük van. Ne nézzünk félre, ha azt látjuk, hogy valahol napok óta nem füstöl a kémény. Segítsünk a nélkülözőknek. Ezért helyes az, ha a közelítő ünnepekre civil és politikai szervezetek - hovatartozástól függetlenül - gyűjtéseket hirdetnek. Csatlakozzunk ezekhez mind többen.
A világnap kapcsán figyelemfelhívó szalagot kötött fel a Kossuth-szoborra Kerecsényi Zoltán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!