Egyedülálló képzések a Petőfiben


2016-11-15 18:02:21  | cikk: Babos Petra  | 


Egyedülálló képzések a Petőfiben főképe
A Petőfi Sándor Gimnázium kettő nyílt nappal és kettő pályaválasztási tájékoztatóval várja a beiskolázási időszakban az érdeklődő diákokat és szüleiket. A pályaválasztás szülő és gyermeke számára egyaránt nehéz és felelősségteljes feladat, hiszen rengeteg bizonytalansági tényező mellett kell eldönteniük, hogy melyik középiskolában folytassa tanulmányait a diák. Az elhatározást szülő és a tanuló részéről is széles körű tájékoztatás előzi meg. Ebben az időszakban városszerte nyílt- és pályaválasztási napokat tartanak, melyre várják az érdeklődő tanulókat. A Petőfi Sándor Gimnázium hétfőn tartott a szülőknek tájékoztatót az iskola kínálta képzésekről, ma pedig a leendő kilencedikeseket várták nyílt napra, hogy bepillantást nyerjenek az iskolában folyó oktató-nevelő munkába. A programra idén is nagy volt az érdeklődés, a tantermek megteltek a leendő első osztályosokkal és szüleikkel. Az aulában az érkezőket a diákönkormányzat tagjai fogadták, akik meséltek a diákéletről, a tanórákról és az egyéb programokból, majd különböző tanórákra mehettek be a nyolcadikosok.
Farkas Boglárka Lúcia 11. B osztályos tanuló elmondta, ő nagyon szereti a Petőfit. Szerinte ez egy nagyon jó intézmény, s emellett vonzóak a képzések. Ő az angol nyelvi előkészítő osztályba jár, melynek köszönhetően már megvan a nyelvvizsgája. A fiatal elmondta, a Petőfi egy családias és rendkívül barátságos iskola, ahová jó járni.
A leendő elsősök több órára is bepillanthattak
Pozsgai Réka 12. C osztályos diák is örömmel jár a Petőfibe.  Az osztályközösség kiváló, a tanárok szakmailag felkészültek és kedvesek. Az intézményben rendszeresen vannak programok, legutóbb a diáknap volt, de a szecskaavató és a bálok is összekovácsolják a petőfisek közösségét.
Huszár Endre igazgató elmondta, a nyílt nap minden évben ünnep az intézménynek, hiszen kiemelt része a pályaválasztásnak.
A 2017/2018-as tanévben három egyedülálló képzésre jelentkezhetnek a tanulók.
-A négy évfolyamos általános tantervű osztályba azokat a 8. osztályos tanulókat várjuk, akiknek a távlati tervei között a felsőoktatásban történő továbbtanulás szerepel, de elképzeléseik a pályaválasztásról még kiforratlanok, és szívesen tanulják a nyelveket, valamint az emelt óraszámú informatikát. A négy évfolyamos emelt szintű német nyelvi osztályban a német nyelvet mind a négy évben heti 6 órában tanulják a diákok. Ez az óraszám lehetővé teszi a felsőfokú nyelvvizsga letételét a tanulmányok alatt. Második idegen nyelvként angolt vagy franciát vagy olaszt választhatnak. Ide azokat a 8. osztályos tanulókat várjuk, akik már tanulták a német nyelvet, és szeretnék a tanulását emelt szinten folytatni gimnáziumban. Különösen ajánljuk a tagozatot azoknak, akik német nemzetiségi oktatásban részesültek az általános iskolában. A négy évfolyamos emelt szintű természettudományi osztályban a biológiát, a fizikát és a kémiát a négy év átlagában heti 3 órában oktatjuk, ami lehetőséget ad a kerettantervi előírásoknál jóval mélyebb tudás megszerzésére, kísérletezésre, tehetséggondozásra a felsorolt tárgyakból. Azoknak ajánljuk a tagozatot, akik a felsőoktatásban természettudományos területen szeretnének továbbtanulni (és így biztos álláslehetőséghez jutni), elsősorban mérnöki, tanári karokon. Az öt évfolyamos magyar–angol két tanítási nyelvű osztály nyelvi előkészítő évfolyammal indítjuk. Ezen a tagozatunkon a nyelvi előkészítő év után a diákok egyes közismereti tárgyakat (matematikát, történelmet, földrajzot, célnyelvi civilizációt) angol nyelven tanulnak, és tanulmányaik végén kétnyelvű érettségit tesznek, amely eredményétől függően közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgának is megfelel. A nyelvi előkészítő évfolyamon heti 18 órában, a további évfolyamokon emelt szinten (heti 6 óra) tanítjuk az angol nyelvet. A nyelvi előkészítő évfolyam megalapozza a 9-12. évfolyamon folyó emelt szintű nyelvoktatást, lehetővé teszi, hogy a diákok közismereti tárgyakat idegen nyelven tanuljanak. A tanulók munkáját angol anyanyelvi lektor és jelentős angol nyelvű könyvtári anyag is segíti. A tagozatra azok jelentkezését várjuk, akik vállalják az előkészítő évfolyam s a későbbi emelt szintű nyelvi képzés magas idegen nyelvi óraszámát, közismereti tárgyak angolul tanulását. Az előkészítő év nyelvi csoportjai kezdő és haladó szintről indulnak – tudtuk meg Huszár Endrétől.
A nyílt napon a diákok is tartottak előadást az iskolai életről
Az igazgató kiemelte, az általános tantervű, az emelt szintű német nyelvi és természettudományi tagozatra jelentkezők számára felvételi vizsga nincs, a magyar-angol két tanítási nyelvű osztályba jelentkezőknek központi írásbeli felvételi vizsgát kell tenniük. Ennek időpontja 2017. január 21.
A soron következő pályaválasztási tájékoztató december 5-én lesz, nyílt napra pedig december 8-án várják az érdeklődőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!