A város költségvetése tartható - Unger Tamás sajtótájékoztatója


2016-11-14 20:04:48  | cikk: pi-pa  | 


A város költségvetése tartható - Unger Tamás sajtótájékoztatója főképe
-Grőber Attila, a helyi MSZP elnöke elmúlt két sajtótájékoztatóján elhangzottak részben pontosításra szorulnak, akár csúsztatásra is alkalmasak, ezért úgy gondoltam, erre mindenképpen reflektálnék, kezdte ma délutáni sajtótájékoztatóját Unger Tamás alpolgármester.
„-A költségvetéssel kapcsolatban örömünket kell kifejeznünk, mert úgy látszik, Grőber Attila már megértette és átlátja azt a körülbelül egy évvel ezelőtti, általunk megfogalmazott, az adórendszer átalakítással, illetve a költségvetés-tervezéssel kapcsolatos nyilatkozatukat, mely szerint a város számíthat a 2016-os évben olyan bevételek kiesésére, amelyek fontosak számára, és olyan kötelezettségek is keletkezetnek, amelyek nem közvetlen az önkormányzati működéshez kötődnek. Jelesül, egészen egyszerűen a Pápai Hússal kapcsolatos problémakörről van szó.” – mondta az alpolgármester, majd emlékeztetett, Grőber Attila akkoriban teljesen mást mondott: december közepén elmondott nyilatkozata szerint „lehet, hogy költségvetési lyuk sincsen”.
Unger Tamás úgy fogalmazott, a város költségvetése szigorú gazdálkodással, további intézményi költségvetés áttekintéssel és esetleges tartalékok feltérképezésével, valamint a működési támogatást célzó országos pályázatok kihasználásával, akár ingatlan értékesítéssel, tartható.
Az MSZP helyi elnökének arra a kijelentésére, mely szerint ingatlan eladási lázban ég a város önkormányzata, Unger Tamás elmondta, sem kevesebb, sem több ingatlan meghirdetésére nem került sor, mint az előző években. Csupán arról van szó, hogy a költségvetési előterjesztésben szereplő számokat szeretné hozni az önkormányzat a költségvetés egyensúlyának fenntartása érdekében.
A Kóter Turistaszálló meghirdetésével kapcsolatban az alpolgármester rámutatott, nem ez az első alkalom, hogy az ingatlant eladásra kínálják, és akkoriban is vita alakult ki az ügyben. Álláspontjuk szerint szükség van vendégmunkás-szállásra, azonban fontos, kijelenteni, hogy ez ne a város beruházása nyomán alakuljon ki, és főleg ne a város üzemeltessen munkásszállást, mivel a szálláshelyek működtetése elsősorban vállalkozási feladat. Az új tulajdonosnak egyébként jelentős beruházást kell majd végrehajtania, amelyre sem ma, sem a következő években nem látható forrás a pápai költségvetésben.

Unger Tamás az ingatlan-értékesítésekről is szólt

Unger Tamás a fejlesztések kapcsán elmondta, Grőber Attila néhány kijelentése pontosításra szorul. TOP-os pályázatokat azért nem írtak alá, mert országos szinten nem születtek meg még a TOP-os döntések. A stadionrekonstrukció leállításával nem a város vezetése vont el fejlesztést a költségvetésből, hiszen ahogy annak idején magát a stadionrekonstrukciót, úgy most a rekonstrukció leállítását sem ők kezdeményezték. A fejlesztések valóban elmaradnak az előző évek fejlesztési arányaitól, de a költségvetés elfogadásakor is elmondták, nem az a cél, hogy ebben az évben saját forrásból valósítsanak meg fejlesztéseket, hanem azt szeretnék, hogy a Területi Operatív Programos pályázatok alapján történjelek fejlesztések a városban. „-Azt remélem, hogy amikor majd ezek a TOP-os pályázati döntések megszületnek, és valóban támogatási szerződést írunk alá és elkezdődik ezeknek a projekteknek a végrehajtása, akkor Grőber Attila ugyan ilyen szorgalmasan fog tudósítani ezekről a többmilliárdos fejlesztésekről is.” – mondta az alpolgármester, majd kiemelte, az MSZP helyi elnökének sajtótájékoztatóján volt olyan kijelentés, ami egyértelműen félrevezetésre alkalmas, s melyet mindenképpen tisztázni kell: A 83-as főút fejlesztése és a vasút villamosítása soha nem volt a városi költségvetés része, ezek kormányzati szintű döntések, a 83-as út fejlesztése pedig éppen az MSZP kormányzása idején került ki a kiemelt projektek közül, a vasút villamosítása pedig el sem kezdődött.
Grőber Attila sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a finanszírozási problémákat az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikája okozta. Ezzel kapcsolatban Unger Tamás a következő kérdéseket tette fel: „Azt kell ez alatt érteni, hogy az álláskeresők arányát sikerült csökkenteni? Vagy azt, hogy jelenleg munkaerőhiány van a városban? Vagy azt, hogy több milliárdos beruházások zajlottak és zajlanak most is a városban, például az ipari parkban, vagy a bázisrepülőtéren? Esetleg azt, hogy az iparűzési adó befizetések aránya évről évre nőtt? Vagy azt, hogy adósságkonszolidáción esett át a város? Mit jelent pontosan az elhibázott gazdaságpolitika?”
Unger Tamás hangsúlyozta, a gazdaság fejlesztése Pápán a legmagasabb szinten van, 2012 óta a település Befektetőbarát Település címmel büszkélkedik, ami nem egy mondva csinált elismerés.
Az alpolgármester végül a hulladékszállítás rendszerének átalakításával kapcsolatban mondta el véleményét. A hulladékgazdálkodási rendszer komoly átalakítás alatt áll, mely érvényes országos és regionális szintre egyaránt. A Közszolg szerepe ebben a rendszerben megváltozott, és nem igaz az, hogy nem teljesítette az átalakítással kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét, a helyi médiumokban több alkalommal is tájékoztatták a lakosságot a várható változásokról. Az azonban nem világos, hogy mit takar az a mondat, hogy nem hallgatták meg az MSZP ezzel kapcsolatos aggályait. Unger Tamás ezért a következő kérdést fogalmazta meg: Kinek, milyen alkalommal, mikor, milyen tartalommal fogalmaztak meg aggályokat? Az sem világos, hogy kitől várta volna el Grőber Attila helyben, hogy egy országos szervezet nevében kiálljon, és bármilyen nyilatkozatot tegyen. – zárta sajtótájékoztatóját az alpolgármester.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!