Sokan érdeklődnek a krízissegély után


2009-08-06 13:14:15  | cikk:  | 


A krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló jogszabály augusztus 1-től teszi lehetővé, hogy a jogosultak a lakóhely szerinti önkormányzatnál támogatás iránti kérelmet nyújtsanak be. Tekintettel arra, hogy augusztus első két napja hétvégére esett, valamint arra is, hogy a pápai városháza ügyfélfogadási rendje szerint kedd délelőtt és szerdán egész nap jelentkezhettek az első ügyfelek, ma kértünk rövid összegzést Benecz Rita osztályvezetőtől.

- Tegnap délutánig bezárólag 161-en keresték fel személyesen a szociális csoport ügyintézőit, s tekintettel arra, hogy a kérelmeket folyamatosan - egészen november 30-ig - lehet benyújtani, a jövőben várható igen nagyszámú érdeklődő miatt a csoport valamennyi munkatársa segít az ügyfelek tájékoztatásában. Az a feladatunk, hogy a benyújtott kérelmeken indokolt esetben igazoljuk azt, hogy a kérelmező mindennapi életvitelének fenntartását súlyosan veszélyeztető krízishelyzetbe került. Ezt követően a kérelmet a regionális nyugdíj-biztosítosítási igazgatósághoz továbbítjuk. A támogatás összegét a nyugdíjbiztosító állapítja meg.

- Az elmúlt hónapokban sok család helyzete romlott jelentősen. Ennek ismeretében mi minősül krízishelyzetnek?

- A leggyakoribb ok, hogy a kérelmező a munkahelyét 2008 szeptember 30-át követően elvesztette, de a kérelem benyújtásához elegendő az is, ha igazolni tudja, hogy jövedelme ugyancsak szeptember 30. után 20 százalékkal csökkent, vagy lakáscélú hitelének havi törlesztőrészlete ugyanettől az időponttól számítva 20 százalékkal nőtt. Sőt bizonyos esetekben az egészségi állapot is megalapozhatja a kérelem benyújtását.

- Kiket zár ki a szabályozás a kérelmezők közül?

- Nem jogosult a támogatásra az, akinek idén 15 ezer forintot meghaladó mértékű átmeneti segélyt állapítottak meg, illetve az, aki nyugellátásban vagy nyugdíjszerű (pl.: árvaellátás, rehabilitációs járadék, özvegyi nyugdíj stb) ellátásban részesül.

- Mekkora összegű támogatásban reménykedhetnek a kérelmet benyújtók?

- A nyugdíjfolyósító igazgatóság gyakorlatát még nem ismerjük, csupán a jogszabály szól arról, hogy a támogatás összege 20 és 50 ezer forint közötti összeg, különös méltánylásra okot adó körülmény fennállása esetén 100 ezer forint.

Kapcsolódó cikk:


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!