Ex librisek a könyvtárban


2016-11-13 22:17:56  | cikk: ha  | 


Ex librisek a könyvtárban főképe

Az ex libris tulajdonképp sokszorosított eljárással készült könyvjegy, melyet régen a kötetekbe ragasztottak, így jelölve a könyv tulajdonosát. Mára már az ex librisek elvesztették eredeti funkciójukat, hisz kevesen engedhetik meg maguknak, hogy magánkönyvtáruk darabjait ilyen könyjegyekkel lássák el, viszont népszerűek a kisgrafika barátok körében, hisz mindegyik darab egyedi alkotás.

A Jókai Mór Városi Könyvtárban rendszeresen kiállítanak az ajkai Kisgrafikai Baráti Kör tagjai. Ezúttal Baranyai Ferenc gyűjtő hozta el városunkba kollekciójának azon darabjait, melyeket ő készített. Mint mondta, sokat tett azért, hogy megismerje a különféle grafikai eljárásokat. Baranyai Ferenc képezte magát, aztán tudását alkalmazta is, ezt bizonyítják kiállított alkotásai, melyek egy része könyvekhez vagy versekhez készült. Az anyag másik része személyes ihletésű, itt van például gyermekének készített ex librise - ennek érdekessége, hogy kisgrafikán egy teve és egy hajó látható, amikor Baranyai Ferenc ezt elkészítette, még nem tudhatta, hogy fia hajón fog zenélni....

Az alkotó fiának készítette ezt az ex librist

A kiállítást Padné Szabó Mária nyitotta meg, hagyományosan ő méltatja kedves szavakkal, szép gondolatokkal az ajkai gyűjtők tárlatait. Elmondta, hogy az Ajkai Kisgrafika Barátok Körének alkotója nagyon fiatalon, párhuzamosan kellett, hogy megismerje a világot és önmagát. Baranyai Ferenc 1945-ben született Rábahidvégen, mostoha körülmények között, aztán Ajkán szakmát szerzett. A bányában, a téglagyárban, az erőműben végzett munka nemcsak a megélhetés miatt volt hasznos, hanem önbecsülést is adott neki, ráadásul olyan erőnlétet, ami a sokszorosított grafikák elkészítéséhez elengedhetetlen. Először rajzolt, festett, verset mondott és énekelt, zenélt. A grafikával kicsit később kezdett foglalkozni, ehhez is Ajkán kapott kiváló irányítást.

Baranyai Ferenc és Padné Szabó Mária

- Kitűnően követhető a művész alkotói világának alakulása. Munkái kezdetben szürkék és síkszerűek voltak, de nagyon gyorsan elérik a térbeliség illúzióját. Móricz Zsigmond Barbárok című novellájához készült lapjától kezdve érzem, hogy a tér-idő dimenzió már minden munkájának alapeleme. Az előtér és háttér között ott lebeg a jelen és a múlt, a test és a lélek. Ez a precíz sűrítés a könyvjegy igazi művészi értéke - mondta Padné Szabó Mária. - Az ex libris őszinte műfaj. Abban nem lehet hazudni. Egy oda nem illő vonal is azonnal elárulná a felületességet. Kiállító művészünk érett, tapasztalt grafikus. Megszállottan törekszik a legigényesebb munkára. Szinte minden élettelen anyagból ki tudja hozni a bele álmodott látványt. A legújabb kisgrafikák már többszínnyomással készültek, így azok a szó valódi és átvitt értelmében is tükrözik az alkotó színes egyéniségét, művészi tudását, kialakult egyediségét.

A kiállított munkák alapos, kitartó munkáról tanúskodnak, időt kell szánni a kisgrafikák szép vonalainak tanulmányozására, a témák átgondolására. A látogatóknak erre december közepéig lesz lehetőségük, aztán a tárlat a járás könyvtáraiban lesz látható vándorkiállításként.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!