Adventi hangulat a Márton napi rendezvényen


2016-11-13 13:36:09  | cikk: Babos Petra  | 


Adventi hangulat a Márton napi rendezvényen főképe
Hűvős, szeles, havas esős, az adventi rendezvényekre emlékeztető időben, családias hangulatban telt a Szent Márton napi Újbor Ünnepének szombati napja. Az Esterházy-kastély udvarán felállított sátorban a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesületének irodalmi színpada és énekkara alapozta meg a hangulatot, majd a Mihályházi Asszonykórus lépett fel. Csengő-Bongó címmel a pápaiak körében már jól ismert Tarisznyások Zenekar koncertje következett, akik sokféle pengetős-, fúvós- és ütőhangszer megszólaltatásával, többszólamú énekléssel, kizárólag csak élő koncerteteken megzenésített verseket ad elő saját zenével. A szombati nap fellépett még Sebestyén Tamás és a Gráciák formáció is.
Idén is népszerű volt a Libatour
A barátságtalan idő ellenére sok család vágott neki a hagyományos Libatour elnevezésű vetélkedőnek, amely idén is rendkívül jó hangulatban telt. A három helyszínből álló vidám családi programra ezúttal a Kékfestő Múzeumban várták a gyerekeket, ahol ügyességi feladatot kellett megoldani, vagyis  tojást kellett egy fakanál segítségével begurítani a fészekbe. A Kópé-Várban a lúdtollal való írást lehetett kipróbálni, s emellett libás mécsestartót készíteni, valamint ajtódíszt.
Papp Krisztina és húga, Evelin már harmadik éve vágott neki a Libatournak, ahol évről évre jól érzik magukat. Krisztina elmondta, egyáltalán nem bánta, hogy hóesésben mentek az egyes helyszínekre, hiszen az izgalmas feladtok mindent kárpótoltak. Legjobban a libatollal való írás tetszett nekik, hiszen ezt korábban még nem próbálták.
Az Esterházy-kastélyban libazsírban sült pogácsát sütöttek a gyerekek szüleik segítségével, valamint aranyos, plüss Márton napi libát készítettek, amit ő maguk varrtak és tömtek meg. A pogácsát pedig libás szalvéta batyuba csomagolva vihették haza. A program rendkívül népszerűnek bizonyult, hiszen az asztalok pillanatok alatt megteltek szorgos kezekkel, s alkotott együtt a család valamennyi tagja.
Németh Zsófia édesanyjával látogatott el a Márton napra. A kislány, mint mondta, nagyon szeretik az ilyen jellegű programokat, szeretnek kézműveskedni. Zsófinak tetszett a pogácsa sütés és a libás mécsestartó készítés is.
A Tarisznyások Együttes
Ha a résztvevők legalább két állomáson jártak, ahol a menetleveleikbe pecsétet kaptak, értékes nyereményekért szállhattak harcba, melyek között volt belépő a Várkertfürdőbe, a moziba és a város múzeumaiba.
A mondás úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. Nos, libaételekből bőséges volt a választék, volt libacomb párolt káposztával, libamáj, libazsíros kenyér, libatepertő és libazsírban sült kolbász is. A libaételek mellé zamatos borokat kínáltak a faházakban, a pincészetek ugyanis boraik legjavát hozták el Pápára. A borok mellett pálinkát, forró teát, forró csokoládét és puncsot kóstolhatnak a vendégek.
A Szent Márton napi Újbor Ünnepét a The FreakEnd parti-zenekar Buliwaanna műsora zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!