Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik - megkezdődött a Szent Márton napi Újbor Ünnepe


2016-11-11 22:33:45  | cikk: pi-pa  | 


Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik - megkezdődött a Szent Márton napi Újbor Ünnepe főképe
Az eső ellenére jó hangulatban kezdődött a Szent Márton napi Újbor Ünnepe ma délután az Esterházy-kastély udvarán. Az érdeklődők szórakoztatásáról elsőként az Egyházaskeszői néptánccsoport, majd az Erzsébetvárosi óvodások és a Weöres Sándor Általános Iskola diákjai gondoskodtak.
A gyermekek műsorát követően Unger Tamás alpolgármester szólt a megjelentekhez, hangsúlyozva, a termés betakarítását követően talán nincs is olyan kultúra, amely ne tartana hálaadó napot. Ennek talán az egyik legismertebb formája az Egyesült Államokban a hálaadás napja. Hazánkban a Szent Márton nap az, ami ezt a hálaadást kifejezi. Lezárult a szüret, a gazdák látják az éves munkájuk eredményét, és ez az időszak az, amikor az újbor megkóstolható. Az alpolgármester emlékeztetett, szent Márton a borok bírája, s bár az idei évben a szőlőtermés nem úgy alakult, mint az előző években, kevesebb, de jobb bor fog születni, mint korábban. Unger Tamás ezután felidézte a mondást, miszerint, aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik, majd emlékeztetett Márton püspök megválasztásakor őt „eláruló” libák történetére.
A köszöntőt követően dr. Mail József apát-plébános, érseki helynök megáldotta az újbort. Mint mondta, Jézus az utolsó vacsorán a bort rendelte az ő vérének, ezért a keresztények fellendítették a szőlőkultúrát. A bor ráadásul nagyon egészséges ital, olyan nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok vannak benne, amelyek talán más gyümölcsben nincsenek.

Az újbort dr. Mail József apát-plébános, érseki helynök áldotta meg

A hagyományokhoz hűen a Szent Márton napi Újbor Ünnepén bor- és pálinka lovagokat avat a Somló és Környéke Borút Egyesület. Az idei rendezvényen Szanyiné Csepregi Ilonát, a JMSZK munkatársát borbaráttá, Tóth András nagygyimóti gazdálkodót pedig bor- és pálinkalovaggá avatták. Mindkettőjüknek két próbán kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat. Elsőként fel kellett ismerniük a somlói törkölypálinkát, majd fröccsöt kellett készíteniük.
A feladatok teljesítése közben Simon Gábor, az egyesület alelnöke Hamvas Béla A bor filozófiája című művét idézte: „A somlai tűzbor, vulkánon termett. … Minden borunk közül a somlói számomra a nincs tovább. … Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól … egyébként még azt kívánom elmondani, hogy … a bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.” Majd Márai Sándor szavait hívta segítségül a somlói bor jellemzésére: „A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben. Ez a magyar borok fejedelme.”

Szanyiné Cseptregi Ilona és Tóth András sikeresen teljesítették a próbákat
 

Miután mindkét jelölt sikeresen teljesítette a feladatokat, letették az esküt, majd a hivatalos borlovaggá avatást követően az egyesület tagjai újborral koccintottak.
Az ünnepélyes pillanatok után Mózes Lászlónak köszönhetően hangulatos harmonikamuzsika töltötte be a fesztiválsátrat, majd a Miskolci Illés Emlékzenekar szórakoztatta a zenekedvelő közönséget.
A Szent Márton napi Újbor Ünnepe szombaton délután 16 órától folytatódik az Esterházy-kastély udvarán. A változatos színpadi produkciók mellett 14 órától a Kékfestő Múzeumban és a Kópé-Várban várnak mindenkit a Liba-Tour többhelyszínes játszóház állomásai, az Esterházy-kastélyban pedig 15 órától Gőgös Gúnár játszóháza várja a családokat. Az Esterházy-kastély udvarán 16 órakor nyitnak a faházak, melyekben a rendezvény ideje alatt borok, pálinka, és ízletes, libából készült ételek és egyéb finomságok csalogatják a látogatókat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!