Trópusi rovarok és lepkék a könyvtárban


2016-11-11 12:38:13  | cikk: Babos Petra  | 


Trópusi rovarok és lepkék a könyvtárban főképe
Hatalmas szőrös pókok, színpompás lepkék és még rengeteg különlegesebbnél különlegesebb pillangó, trópusi rovarok, rákok, ezerlábúak hibátlanul preparálva. Ezek láthatóak csütörtöktől a Jókai Mór Városi Könyvtárban Kiss Szilárd magángyűjtő elképesztően gazdag anyagának köszönhetően.
Több mint 30 ezer példányt számlál Kiss Szilárd lepke- és rovargyűjteménye, amely országos viszonylatban is egyedülállónak mondható. A magas, sportos alkatú, szombathelyi fiatalember neve nem csak e területről lehet már ismerős, korábban élsportoló súlylökő volt, versenyzett a Sydney-i Olimpián, országos csúcsot is felállított, mígnem egészségügyi okok vetettek véget a sportpályafutásának.
A nem mindennapi tárlatot Fekete Gábor, a Türr István Gimnázium és Kollégium tanára nyitotta meg az érdeklődők előtt. A biológia-rajz szakos tanár elmondta, a Földön 8,7 millió fajból 1 millió körüli felfedezett rovarfajta van, amit ezzel a gyönyörű és gazdag kiállítással lehet szemléltetni. Fantasztikusak a lepkék szárnyain látható színorgiák, gyönyörű komplementerek és rejtőszínek. Amerre csak néz az ember, habzsolja a színeket. Fekete Gábor köszönetét fejezte ki a gyűjtőnek, hogy Pápára is elhozta ezt a világ csodáiból álló lepke-rovar anyagot.
Fekete Gábor nyitotta meg a kiállítást
A gyűjtő elmondta, 7 éves kora óta gyűjti a lepkéket. Először biológusnak készült, de végül sportoló lett.
-A sportnak köszönhetően nagyon sok trópusi helyre eljutottam, ahol láttam és össze tudtam gyűjteni a lepkéket. A lepkék védett állatok, így a magyarországi gyűjteményemet már elajándékoztam a Savaria Múzeumnak nyolc évvel ezelőtt. Európában már szinte sehol sem  lehet gyűjteni. Vannak olyan országok, ahol a lepkék gyűjtése még engedélyezett, így ott tudok találni, leginkább Afrikában a természetvédelmi helyeken, ahol engedélyköteles, valamint Dél-Amerikában, de ott is egyre jobban megszigorítják a „vadászatát” – mesélte, majd hozzáfűzte, számára minden lepke és rovar egyaránt értékes, hiszen mindegyikhez egy-egy külön történet fűződik.
-Néha komikus, amikor valaki meglát lepkehálóval szaladni, hiszen nem vagyok egy tipikus lepkegyűjtő alkat – tette hozzá nevetve.
A Tókerti Óvoda kedves műsorral érkezett
Kiss Szilárdtól megtudtuk, a jövőben szeretne egy sivatagi gyűjtésre eljutni, például Costa Ricára.
A szenvedélynek mára már kisfia is hódol, bár ő inkább csak fényképezőgépen keresztül mutatja be a természet ezen csodáit.
A tárlatmegnyitón a Tókerti Óvoda apróságai a Három pillangó című történetet adták elő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!