Vészhelyzet volt az MH Pápa Bázisrepülőtéren


2016-11-11 00:10:36  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Vészhelyzet volt az MH Pápa Bázisrepülőtéren főképe
Repülőtéri teljes vészhelyzeti gyakorlást hajtottak végre csütörtökön az MH Pápa Bázisrepülőtéren a honvédség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat részvételével. A szimuláció kiindulópontja szerint egy Boeing C-17 Globemaster III típusú szállító légi jármű a leszállás előtt 5-6 perccel madárrajjal ütközött, ennek következtében pedig négy hajtóművéből kettő leállt. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a pápai reptér kifutópályájára. A fedélzeten tartózkodó mintegy 20 személy közül többen különböző mértékű sérüléseket szenvedtek, illetve néhányan elhaláloztak.
A gyakorlat innen átváltott valóságosra: a kifutópályán álló C-17-eshez először a bázisrepülőtér tűzoltói érkeztek meg, akik biztosították a helyszínt és megkezdték az utasok kimenekítését a gépből. A sérültek ellátásához a katonai bázis mentőegysége látott hozzá. A vészhelyzet elhárításába a városi katasztrófavédelem, tűzoltóság és mentőszolgálat is bekapcsolódott, emellett pedig a honvédség mentőhelikopterét is igénybe vették a sérültek elszállítására.
Az MH Pápa Bázisrepülőtér tájékoztatása szerint a gyakorlás célja volt többek között a vészhelyzet esetén a reagálásban részt vevő szolgálatok, szervezetek tevékenységének összehangolása, a veszélyforrások beazonosítása, a hatáskörök kijelölése és a feladatok meghatározása. Továbbá a rendelkezésre álló erők, eszközök, lehetőségek legoptimálisabb felhasználásának biztosítása annak érdekében, hogy emberi életben, illetve anyagiakban a lehető legkisebb veszteség keletkezzen.
Magasy Zsolt alezredestől, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettesétől megtudtuk, közel két hónapos előkészítő munka előzte meg a gyakorlatot, aminek a teljes kiértékelése nagyjából ugyanennyi időt vesz majd igénybe. Ezek alapján pedig akár kisebb módosításokat is végrehajthatnak a vészhelyzeti eljárásrenden. – A gyakorlás egyértelműen pozitív, eredményes volt – jelentette ki gyors értékelésében Magasy Zsolt. Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka kiemelte, kétévente kötelező hasonló vészhelyzeti gyakorlásokat lebonyolítani, ugyanakkor az állomány az ilyen nagyszabású, összevont akciókon kívül is végez gyakorlatokat. Hozzáfűzte: a reptérnek együttműködési megállapodása van a helyi katasztrófavédelemmel és mentőszolgálattal, a szerződés szerint kölcsönösen segítséget nyújthatnak egymásnak mind a katonai bázis területén, mind pedig azon kívül.
A gyakorlást a helyszínen tekintette meg Unger Tamás, Pápa alpolgármestere, aki hangsúlyozta: ez az akció remekül szemlélteti, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni a honvédségi és a polgári erők. A városvezető úgy fogalmazott, a pápaiak magukénak érzik a bázisrepülőteret, és ez egészen addig így is lesz, amíg a biztonságérzetük garantált.
A repülőtéri teljes vészhelyzeti gyakorlás során a Türr István Gimnázium diákjai játszották el a bajba jutott C-17-es utasait.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!