Dezső, Ági és a többiek - Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László estje


2016-11-10 19:42:01  | cikk: ha  | 


Dezső, Ági és a többiek - Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László estje főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Kortárs-Társas sorozatában ezúttal ismét a Rájátszás két művészével találkozhatott a pápai közönség, Grecsó Krisztián íróval és Kollár-Klemencz Lászlóval, a Kistehén zenekar frontemberével. A Rájátszás egy rendhagyó együttműködés, amiben költők és zenészek dolgoznak együtt, szöveget és zenét írnak, s nem mellékesen jól érzik magukat - de nemcsak ők, a közönség is.

Kollár-Klemencz László már a kezdetektől ott volt a Rájátszásban, Grecsó Krisztián másfél év után került be a csapatba, ahol ott volt Erdős Virág, Háy János, Kemény István és Szálinger Balázs az írók és költők oldaláról, illetve Beck Zoltán (30y), Egyedi Péter (Óriás), Kardos-Horváth János (Kaukázus), Kollár-Klemencz László (Kistehén) és Szűcs Krisztián (HS7). A műsor menedzsere javasolta, hogy Kollár-Klemencz László párja legyen Grecsó Krisztián. Az író szívesen emlékezik vissza a közös munka kezdetére: mint mondta, rádöbbent, hogy nincs gitárja - pedig diákkorában több zenekarban is hódítgatta a közönséget -, s mivel ebben fiatalságának halálát látta, azonnal vásárolt egyet, s azzal ment le a Kistehén próbatermébe. Ott eleinte nem merte elővenni a hangszert, de aztán Kollár-Klemencz László biztatására a húrok közé csapott, a Kistehén zenészeinek őszinte rémületére. Azóta persze sokat gyakorolt és fejlődött, erről meggyőződhetett a közönség.

Zene és próza a Rájátszás két művészétől

Kollár-Klemencz László elmondta, hogy a közös munka során kiderült, hogy nagyon jól tudnak együtt dolgozni; de a munka mellett a jó hangulatú, "esőben is meggyullad a tűz"-bográcsozások, a nagy, világmegváltó beszélgetések a két hasonló gondolkodású embert baráttá boronálták. Az alapfelállás a Rájátszásban az, hogy az írók, költők szöveget írnak, a zenészek zenét, Grecsóék ezen kanyarítottak egyet. Kollár-Klemencz Lászlónak jelent már meg egy novelláskötete, Grecsó Krisztián pedig The Toors frontembereként már a gimnáziumban rocksztár volt, tehát néha nekiindultak a járatlanabb úton is. A második Rájátszás-albumon például a Dezső című dal szövege és zenéje is Grecsóhoz kötődik. Ez is elhangzott a pápai esten, de Kollár-Klemencz László is felolvasta egyik novelláját, Ági, a balettáncos és a disznóölés történetét.

A két művész tehát szeret és tud együtt dolgozni, s az már csak a véletlen műve - már ha létezik véletlen -, hogy énekhangjuk is jól megfér egymás mellett. A közös zenés-irodalmi esten a közönség élvezhette mindkét alkotó saját prózáját, a hol elgondolkodtató, hol vidám, hol érzelmes történeteket - és persze a zenét, ami mindent vitt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!