Börtönpasztoráció és gyülekezeti lelkészség


2016-11-09 10:48:04  | cikk: Babos Petra  | 


Börtönpasztoráció és gyülekezeti lelkészség főképe
A Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatói önkormányzata évente több alkalommal szervez úgynevezett zsíroskenyér-estet, melyre mindig olyan előadókat hívnak meg, akiket a hallgatók választanak ki. A PRTA és a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet együttműködésének keretében ezúttal "Vadakat terelő juhász" címmel tartott előadást Jánosa Attila börtönlelkész és Mihály Attila börtönparancsnok a népes hallgatóságnak.  
Jánosa Attila elmesélte, hogy 16 éve dolgozik börtönlelkészként, bár pályája úgy indult, hogy csak egy hónapig vállalja el ezt a feladatot.
Az előadás sok érdeklődőt vonzott
-Hosszú-hosszú vajúdás, álmatlan éjszakák után döntöttem úgy, hogy megpróbálom. A börtönlelkészi misszió nem könnyű, elsősorban lelki támogatásból áll, de istentiszteleteket, bibliaórákat, hittanórákat is tartunk. Nemcsak olyanoknak, akik hívők, hanem bárkinek, aki elfogadja a segítségünket. Mi megpróbálunk segíteni mindenkinek, hiszen aki bekerült a börtönbe, annak fáj valami. Elkerült a családjától, fel kellett mondania a munkahelyén, s ez egy krízisállapot, amelyben mindenki rászorul a segítségre, a támogatásra, amit általában el is fogadnak a rabok – mondta a börtönlelkész.
Mihály Attila kérdésünkre elmondta, öt évvel ezelőtt már jártak a pápai teológián, ahol az akkori hallgatóságnak tartottak előadást a börtönlelkészek feladatairól, a börtönmisszióról, s kötöttek együttműködési megállapodást is. Fő céljuk, hogy a teológus hallgatók betekintést nyerjenek a büntetés-végrehajtási intézetbe. A diákoknak lehetőségük nyílik, hogy megismerkedjenek személyesen is az intézménnyel, találkozzanak a fogvatartottakkal. A börtönparancsnok hangsúlyozta, az intézetbe több felekezet képviselője is bejár, s a lelkészek, az egyházi munkatársak jelenléte, tevékenysége jótékony hatású a fogvatartottakra, hiszen oldják lelki terheiket, a stresszhelyzeteket, vigaszt nyújtanak, mérsékelik az indulatokat, segítik a kiútkeresést. A börtönmissziót végzők egyfajta kapcsot jelentenek a külvilág felé a fogvatartottaknak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!