A jubiláló pedagógusokat köszöntötték


2016-11-08 10:09:57  | cikk: Babos Petra  | 


A jubiláló pedagógusokat köszöntötték főképe
Ötven, hatvan és hatvanöt évvel ezelőtt vették át pedagógus diplomájukat azok a tanítók és tanárok, akiket hétfőn délután köszöntött Pápa Város Önkormányzata. A jubiláló pedagógusok számára szervezett ünnepélynek ezúttal a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulája adott otthont. Az ünnepi programon jelen volt dr. Bánhidi Miklós, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar főiskolai tanára, Egyházi Andrea, a KLIK Pápai Tankerületének igazgatója, dr. Áldozó Tamás polgármester, valamint a rendezvénynek otthont adó oktatási intézmény igazgatója, Gombásiné Takács Gyöngyi.
A Weöres-iskola 3. b és 7. b osztályos diákjainak gondosan összeállított műsorát követően dr. Áldozó Tamás szólt a megjelentekhez. Mint mondta, a diplomákat nézegetve sok ismerős tanárt talált, kiemelve Sydó Tibort, aki a testnevelő tanára volt 1982-1986 között.
Pápa Város Önkormányzatának nevében dr. Áldozó Tamás köszönötte a jubiláló pedagógusokat
-Jó diákjai voltunk a tanárainknak. Ahogy telnek az évek, egyre több érzelmi kapcsolat születik újra az iskolai évekről. Én ezekből a találkozásokból kívánok minél többet, sok olyan öregdiákot, aki megismeri Önöket az utcán és őszintén érdeklődik az egészségükről, életükről. Jó egészséget, további boldog nyugdíjas pedagógus éveket kívánok mindannyiuknak – mondta a polgármester, aki köszönetét fejezte ki a rendezvénynek helyet biztosító iskolának és a színvonalas, vidám műsorért a Weöres Sándor Általános Iskola diákjainak.
Versekkel kedveskedtek a Wöres-iskolások
A múltidézés folytatódott, amikor dr. Bánhidi Miklós osztotta meg gondolatait, akinek édesanyja, apósa is pedagógus volt, a mostani alkalommal pedig felesége édesanyját, Csapó Lászlónét köszönthette. Mint mondta, az Apáczai Csere János Kar az elmúlt kétszáz év során olyan értékeket halmozott fel, amelyekből a most jubiláló pedagógusok is részesülhettek.  
-Bizonyára kíváncsiak, mi is történt ebben a világban. Megszületett az az iskola, ahol nincs papír- mondta dr. Bánhidi Miklós, majd zsebéből egy mobiltelefont vett elő, majd feltette a kérdést: Lehet ebből fogunk tanítani a jövőben? Tiltsuk vagy engedélyezzük ezen eszközök használatát vagy épp az okosságukat próbáljuk megtanítani?
Köszöntőjét idézetekkel zárta, majd jó egészséget kívánt, s azt kérte, adjanak továbbra is tanácsokat a fiataloknak, a jövő tanárainak.
Az arany, a gyémánt és a vas emlékdiplomákat dr. Áldozó Tamás és dr.Bánhidi Miklós nyújtotta át az 50, 60 és 65 éve végzett pedagógusoknak.
Arany diplomában részesült Porpáczy Istvánné. Gyémánt emlékdiplomát kapott Bártfai Sándorné, Csapó Lászlóné, Csuri Jenő, Ézsi Lajosné, Illés Mária, Kiss László, Móger Pálné, Nagy Józsefné, Orbán Gábor, Réthey-Prikkel Lajosné, Schandl Istvánné, Sydó Tibor, Szakáll Ernő és Szűcs Józsefné. Vas diplomát vehetett át dr. Nits Istvánné és Hülvely Sándorné. Barcza Dániel és Heitler László nemrégiben elhunytak, ezért az ő gyémánt diplomájukat, fiaik vették át. A pedagógus emlékdiploma átadó ünnepség végén kötetlen beszélgetésre, emlékidézésre hívták az ünnepelteket és hozzátartozóikat.
Sydó Tibor meghatottan vette át emlékdiplomáját
Sydó Tibor elmondta, 1966-ban vehette át diplomáját. Ő a budapesti Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolára járt két évet, majd harmadévre gyakornok volt, s utána Szegeden államvizsgázott, mivel a pesti iskola megszűnt. A tanár úr nagy örömmel emlékezik vissza a pedagógus pályafutására, amelyben sok szép emlék volt, s ha még egyszer választhatna hivatást, akkor is pedagógus lenne. Két évig Pápateszéren, majd 20 évet tanított az Ipari iskolában, 18 évet a Petőfiben, ahonnét nyugdíjba ment. Sydó Tibor dolgozott a Pápai Járási Tanács pénzügyi osztályán is, adókönyvelőként egy évig, majd utána felvették a Pedagógiai Főiskolára. A testnevelő tanár nyugdíjas éveiben is sokat foglalkozott a sporttal, megalapította a Pápai Kosár Klubbot, ami idén ünnepli 20 éves megalakulását. A mai napig szívesen jár el kosárlabda mérkőzésekre nézőként. Örömmel tölti el, hogy sok volt tanítványa lett testnevelő tanár, de lettek közülük edzők is. A gyémánt diplomás tanár azt tanácsolta a fiatal pedagógusoknak, hogy szeressék tanítványaikat, s mindig gondoljanak arra, hogy minden gyermekben van tehetség, s azt próbálják felfedezni, s utána azt erősíteni, valamint megtalálni minden diákban azt, amiben kiemelkedő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!