Baktai Mária kiállítása


2016-11-06 20:30:35  | cikk: ha  | 


Baktai Mária kiállítása főképe

Baktai Mára Pest megyében él a családjával egy Budapesthez közeli községben. Kislánykora óta rajzol, körülbelül 6-7 éve kezdett el akrillal majd olajjal festeni. Mindig vonzotta a művészet, mert nagyot álmodni, Munkácsy és más híres festők alkotásait csodálva határozta el, hogy vászonra viszi a benne élő képeket. A JMSZK Huszár Közösségi Házában látható tárlata immár a hetedik megmutatkozása, s ezúttal is elkísérte Maksa Zoltán, aki hűséges támogatója; a megnyitón az is kiderült, hogy miért...

Baktai Mária kedvence az olajfesték - mely nehéz technika, de az olyannyira csodált nagy elődök nyomdokain járva ezt találta a legkifejezőbbnek. Főként tájképeket és portrékat fest, igyekszik mindig hűen visszaadni azt, amit lát. Emlékek és fotók alapján készíti képeit. Mint mondta, vannak és voltak is művészi hajlamú családtagjai, de a festészet útján egymaga indult el. Pár éve segíti egy mester, Lantos József, aki egyben baráttá is vált és neki köszönheti a festészet apró trükkjeinek és technikáinak elsajátítását. Lantos József Pápára is elkísérte tanítványát.
A festőnő kedvenc alkotása

A Huszár Közösségi Házban látható tárlaton látható képek közt is ott van az, ami legközelebb áll a festőnő szívéhez: édesanyja portréja. Mint mondta, sajnos édesanyja már nem él, ezzel a képpel igyekezett emléket állítani neki. Nem volt könnyű megfestenie a portrét, de úgy érzi, ennyivel tartozott emlékének. A többi kép is színes, élethű alkotás. Baktai Máriát mindig is érdekelt az anatómia, számára izgalmas megörökíteni az embert, az arcot, az izmokat, számos akttal bizonyítja ezt a tárlaton.

A kiállítást Maksa Zoltán nyitotta meg, a tőle megszokott humorral fűszerezte mondandóját. Elmesélte, hogy hogyan ismerte meg a festőnőt: egy rendezvényen találkoztak, ahol ő fellépőként, Baktai Mária pedig vendégként volt jelen. Sokat beszélgettek, baráti kapcsolatukat pedig csak erősítette, hogy Mária képei nagyon tetszenek Maksa Zoltánnak. A humorista elmondta, hogy a valósághű, izmusoktól mentes alkotások a kedvencei, s úgy érzi, hogy ma ezek sajnos háttérbe szorulnak, a közönség inkább az elvont művészetet pártolja. Épp ezért ő jelenlétével próbálja támogatni, segíteni Baktai Mária pályafutását, a figurális képek népszerűsítését.

A megnyitó meglepetése volt, hogy Maksa Zoltán leleplezte a festőnő legújabb képét...

A festőnő több mint harminc alkotást hozott el városunkba, mint mondta, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy bemutathatja képeit a pápai művészetbarátoknak. A festmények november 27-ig tekinthetők meg a Huszár Közösségi Ház második emeleti nagytermében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!