Kaszinó '56-os pápai emlékekkel


2016-11-05 12:32:36  | cikk: ha  | 


Kaszinó '56-os pápai emlékekkel főképe

Kaszinót szervez a Pápai Művelődéstörténeti Társaság, felidézve azt a Pápán is évtizedeken át jól működő közösséget, ahol a kulturális élet, az értékek, a hagyományok iránt nyitott pápaiak és környékbeliek gyűlnek össze és nem csupán beszélgetnek, hanem tesznek is a közért. Első találkozójukat a volt Somogyi Galériában tartották, a novemberi összejövetel helyszíne pedig a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ volt, témája pedig 1956.

Kocsis Gyula, az 56 nap című kiállítás kurátora végigvezette a tagokat a színházépületben látható tárlaton, majd a résztvevők kötetlen beszélgetés keretében idézték fel emlékeiket és információikat a helyi eseményekről. Somfai Balázs bevezetőjében elmondta, hogy céljuk a ma még elérhető visszaemlékezéseket nyomtatásban megjelentetni.

Somfai Balázs feljegyezte a találkozón elhangzott történeteket és készült hangfelvétel is - ezek segítik később a kiadvány összeállítását

Mátyus Aliz például arról mesélt, hogy a pedagógus énekkarral édesapja is Budapestre utazott, épp október 23-án. Néhányan a kórusból, így például Mátyus Ferenc is úgy döntött, hogy a fővárosban marad, ott volt például a Sztálin-szobor ledöntésénél is. A családhoz ismerősökön keresztül jutott el az üzenet, hogy jól van, pár nap után tért haza.

Többen felidézték, hogy mivel diákok voltak, ők főként arra emlékeznek, hogy tanítási szünet volt. A Petőfi Gimnázium akkori tanára pedig boldogan mondta, hogy végre angolt tanulhatnak a diákok, nem oroszt. Sajnos csak pár hétig tartott az öröme.... A városban október 26-án volt a nagygyűlés, azon sokan részt vettek, de voltak néhányan, akik a rendőrség, a pártiroda épületéből iratokat hajigáltak ki, őket a résztvevők igyekeztek leállítani. Az már csak később derült ki, hogy több besúgó is volt, aki fotózta az embereket. Ugyanakkor sokan voltak, akik kiálltak azok mellett, akiket november 4. után bántalmaztak. A személyes történeteket kiegészítette Bándi László, volt türrös kollégista emlékező írása, Mátyus Aliz pedig a résztvevők figyelmébe ajánlotta Lökös Attila e témában írt szakdolgozatait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!