Nem teljesülnek a város bevételei - MSZP-s sajtótájékoztató


2016-11-03 19:14:48  | cikk: pi-pa  | 


Nem teljesülnek a város bevételei - MSZP-s sajtótájékoztató főképe
A város a fizetésképtelenség határára került, mondta el ma délelőtt, az elmúlt csütörtöki Képviselő-testületi ülésen tárgyalt kérdésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatóján Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke. Mint mondta, az október 27-i ülésen megismerték a költségvetés legfrissebb adatait, melyek lesújtó képet mutatnak. A költségvetési bevételek lényegesen elmaradnak a tervezett adatoktól, s bár az évnek még nincs vége, az adófizetési határidők nagyrészt lejártak, így a költségvetésből jelenleg 280 millió forint hiányzik.
Grőber Attila úgy fogalmazott, a költségvetés másik fő kérdése, a fejlesztések terén is legalább ilyen szomorú a helyzet. Nincsenek fejlesztések, TOP-os pályázatokból egyetlen szerződést sem írtak alá, sőt, a stadion-rekonstrukció leállításával fejlesztést vontak el. A költségvetés szerint 332 millió forintot fordíthat a város fejlesztési önrészre, ami a költségvetés mindössze négy százaléka. Ebből 220 millió forint áthúzódó, így ebben az évben új feladatként 110 millió forintnyi saját forrás áll a város rendelkezésére. Grőber Attila ennek kapcsán kérdéseket fogalmazott meg: „Hol vannak a beígért fejlesztések? Hol van a vasút villamosítása? Hol van a 83-as út fejlesztése? Hol vannak az útfelújítások? Hol van mindaz, amit a választási kampányban hallottunk?”
A szocialista önkormányzati képviselő hangsúlyozta, véleménye szerint mindaz, ami most történik, az elmúlt évtized elhibázott gazdaságpolitikájának az eredménye. Ő korábban azt javasolta, hogy hozzanak létre gazdasági kabinetet, melynek feladata az lett volna, hogy iparfejlesztő, városfejlesztő szerepet töltsön be. Ez nem valósult meg.

Grőber Attila költségvetési kérdésekről is szólt

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban Grőber Attila a következőket mondta: „- Meg vagyok győződve arról, hogy a jelenlegi helyzetben a költségvetés egyensúlya nem biztosítható. … A város jelen pillanatban, mondjuk ki egyértelműen és világosan, a fizetésképtelenség határára érkezett.” Az MSZP helyi elnöke szerint a fizetésképtelenségtől csak gyors külső segítség, vagy nagy értékű ingatlan értékesítés mentheti meg a várost.
Az ingatlanok értékesítése kapcsán Grőber Attila úgy fogalmazott, eladási láz kezdődött a városban, ami Piac téren épülő húsáruház telek-értékesítésével kezdődött, és most a Kóter Turistaszállóval folytatódik. A városnak szüksége van turistaszállóra, főként azért, mert a munkaerő-hiányt pótló vendégmunkásoknak szállásra van szükségük. Az MSZP sem az értékesítést, sem a 105 millió forintos árat nem tudja elfogadni.
A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a városi óvodákban néhány éven belül súlyos óvónő-hiány lesz, mivel a közeljövőben előre láthatóan 15 óvónő nyugdíjba vonul, ami az óvodapedagógusok 20 százaléka. Emellett, a pedagógus-hiány az elkövetkező években az általános és középiskolákat is eléri majd. Ezért azt javasolja, hogy a város önkormányzata ösztöndíj rendszerrel támogassa az óvodapedagógus pályára készülő diákokat azért, hogy tanulmányaik befejezése után visszatérjenek Pápára. Emellett azt is javasolta, hogy a 2013. óta betöltetlen óvodapszichológus állás ügyében a város próbáljon olyan feltételeket biztosítani, amelyek azt eredményezik, hogy a közel 300 pápai óvodás gyermeknek lesz óvodapszichológusa.
Végül a szemétszállítási díj kérdése került szóba. A lakosság az elmúlt hónapokban nem kapta meg a számlákat, majd a pápaiak néhány héttel ezelőtt levelet kaptak a Közszolg Kft-től, ami szerint a díjat ideiglenesen ismét ők szedik be - hangzott el a sajtótájékoztatón. Ezért Grőber Attila azt kérte, hogy a pénzügyi- és Gazdasági Bizottság, illetve a Városfejlesztési Bizottság közös ülést tartson, amelyre hívják meg a Közszolg vezetőjét, aki adjon tájékoztatást arról, miként gondolják a díjak beszedését. Az ülés jövő csütörtökön délután lesz. Ezt követően ismét tájékoztatják majd a közvéleményt az ott elhangzottakról és az MSZP javaslataikról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!