Reformáció napja: Akarunk változni, Isten képére formálódni


2016-11-01 19:12:17  | cikk: Babos Petra  | 


Reformáció napja: Akarunk változni, Isten képére formálódni főképe
Október 31-én a reformáció napját ünneplik a protestáns egyházak. E jeles nap tiszteletére tegnap este a református templomban gyűltek össze a református, a baptista és az evangélikus felekezetek tagjai, hogy közös istentisztelettel emlékezzenek a lutheri tanokra.
Az ünnepi istentiszteleten Boncz Zoltán baptista lelkipásztor hirdetett igét.
Boncz Zoltán hirdetett igét
-Ünnepeljük a reformációt. De mit is ünneplünk pontosan? Értelemszerűen nem azt, hogy Luther kirakott egy hosszú listát, amiben látta, hogy meg kell reformálni az egyházat. Ez csak a kiváltó esemény. Nem is a protestáns felekezetek születését, hiszen nem volt ilyen szándék eredetileg. Ha a történelmet megvizsgáljuk kicsit, látjuk, hogy sokan nem azért lettek protestánsok, mert ez egy hitbéli meggyőződés volt, hanem hatalmi kérdés. Az ünneplés oka az, hogy sokan felismerték, hogy újra Istenhez kell igazítaniuk az életüket. Jobbító szándékú változtatás, a haladást, jobbítást elősegítő módosítás átalakítása. Amikor a reformációt ünnepeljük, akkor nem az a lényeg benne, hogy egyházszakadás történt, nem az, hogy létrejöttek a protestáns felekezetek. A reformáció ünnepének a középpontja az, hogy akarunk változni, Isten képére formálódni. A protestantizmust nem mi találtuk fel. Jézus is protestáns volt és reformáló ember. Abban az értelemben, amit a szó jelent, mindenképpen az volt. A mai kor meghatározó reformátora számomra Ferenc pápa. Bár mindegyikünk olyan reformátor lenne, mint ő az életével! Egy másik ilyen személy számomra az a huszonéves srác, aki kiállt a gyülekezete elé és könnyekkel küszködve elmondta, hogy rájött, mennyire szüksége van Istenre és milyen távol került ő az Úrtól. Ez a reformáció. Ők a mi reformátoraink, és mindazok, akik felismerik, hogy az életükben változásra van szükség, hogy Istenhez igazodjanak – mondta a baptista lelkipásztor, majd hangsúlyozta, reformáljuk meg az életünket, szabaduljunk meg mindattól, ami távol tart minket Istentől és igazodjunk hozzá.
Boncz Zoltán elmondta, írjuk meg saját 95 pontunkat.
A református templomban gyűltek össze a pápai protestánsok a reformáció ünnepén
-Szedd össze azokat a pontokat, amikben úgy látod, változásra van szükséged. Írd fel azokat, amikben látod, Isten változásra hív téged. Aztán tűzd ki például a hűtőszekrény ajtajára, hogy előtted legyen a reformációd minden alaklommal, amikor kinyitod, s akkor közben emlékezz arra, mire hív téged Isten- tette hozzá a lelkipásztor, majd hozzáfűzte, a reformáció előtt mindig az a kérdés jelenik meg, hogy a keresztény életgyakorlatunkkal élőszereplős múzeumot szeretnénk, vagy az élő Isten jelenlétét az életünkben. Amint ez utóbbi nem teljesül, úgy az előbbi lesz valósággá.
Az istentiszteletet követően a felekezetek képviselői koszorút helyeztek el a Pápán tevékenykedő két reformátor, Sztárai Mihály és Huszár Gál közös emlékművénél, majd az ünnepély a Himnusz hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!