Kegyelem és hűség - 75 éve szentelték fel a pápai református templomot


2016-10-31 09:50:47  | cikk: ha  | 


Kegyelem és hűség - 75 éve szentelték fel a pápai református templomot főképe

75 éves a pápai református újtemplom. 1941. október 31-én szentelték fel "országos jelentőségű, fényes, de mindamellett a szívek melegétől áthatott bensőséges ünnepség keretében" - így írja a korabeli krónika. Az épület a Dunántúl legnagyobb kálvinista temploma, megépítésére azért volt szükség, mert a Fő utcán található ótemplom kicsinek bizonyult: az egyházkerület tanintézeteibe járó növendékek száma jelentősen megnőtt, így 1885-ben indítványozta a presbitérium egy új templom építését. A gyűjtés elindult, majd viharos és fájdalmas esztendők, veszteségek után 1941-ben a hívek a reformáció napján átvonulhattak az ótemplomból új imahelyükre.

Az ünnepi istentiszteleten Steinbach József püspök hirdetett igét

Az utódok a jubileum alkalmából hálaadó istentisztelettel emlékeztek Isten kegyelmére és az akkori gyülekezet hitbéli hűségére, mely lehetővé tette az építést. Az alkalmon Steinbach József, a Dunántúli Reformá­tus Egyházkerület püspöke hirdetett igét. - Emlékezzünk szeretettel és megbecsüléssel azokra, akik előttünk jártak, különösen Kis József és Ólé Sándor templomépítő lelkipásztorokra, de a gondnokokra, presbiterekre és a gyülekezetre is, akik áldozatot hoztak azért, hogy a Dunántúl legnagyobb református temploma megépülhessen. Ez a templom azért épülhetett meg, mert Isten népe Pápán is vágyta Isten igéjét, át akarta élni a csodát, mely minden istentisztelet és igehirdetés csodája, hisz megszólal az ige és benne az üzenet, amit vasárnapról vasárnapra magunkkal vihetünk - mondta a püspök.

Lelki otthonom a pápai templom - mondta dr. Kövér László

A hálaadó istentiszteleten részt vett dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Mint mondta, a családja története is benne van a templom történetében és a templom története is a családéban. Dédnagyapja dolgozott a templom festésén, szülei itt házasodtak össze és őt is itt tartották keresztvíz alá, éppúgy, mint első gyermekét. - Ahogy halad az idő, egyre inkább lelki otthonomnak érezem ezt a helyet. Mert ez a lényeg: fontos az épület mérete, stílusa, befogadóképessége, de a legfontosabb az, hogy otthonná lesz-e az épület, s lesznek-e egymást követő nemzedékek, akik elindulnak, ha megszólal az istentiszteletre hívó harang. A XXI. század nagyon sok ajtót nyitogat, sok helyre hívja a fiatalokat, hangosan, tolakodóan könnyű boldogságot ígérve. A templom nem tud agresszivitásban versenyre kelni velük, de tud közvetíteni valami mást, amit az aktuális csábítás nem tud: a történelmi hitelességet és a kipróbáltságot. A templom népe és prédikátorai őrzik és közvetítik a hitben előttünk jártak bizonyosságát, akiket megtartott hitük. S erre a kipróbáltságra, tapasztalatra ma is építhetjük életünket - mondta a házelnök.

Pápa Város Önkormányzata nevében Unger Tamás alpolgármester mondott köszöntőt

A jubileumi ünnepséget Pápa Város Önkormányzata is támogatta. Unger Tamás alpolgármester az istentiszteleten azt emelte ki köszöntőjében, hogy bár a ma embere már másként viszonyul a templomhoz, gyakran csak turisztikai látnivaló az épület, a hívek számára azonban szakrális hely, a hit megélésének legfontosabb színhelye. - Sok közösséghez lehet tartozni, de a vallási közösség mindig a legfontosabbal foglalkozik: a lélekkel, a lelki értékekkel. A gyülekezet egy olyan közösség, ahol magától értetődő egymás támogatása, s megadja az összetartozás élményét - mondta az alpolgármester, aki szólt a 75 évvel ezelőtti városról is, mely a nehézségek ellenére sokat fejlódott a múlt század első felében, olyan építkezések voltak, melyek ma is meghatározzák a város karakterét, szellemiségét. A református templom az egyik szimbolikus épülete Pápa protestáns arculatának.

Látványos és tartalmas az új templomtörténeti kiállítás

A jubileum alkalmából megújult a templom előterében látható kiállítás Varga Petrának, Balázs Mariannának és Gosztonyi Györgynek köszönhetően. Kerpel Péter művésztanár méltatta a tárlatot, mely bemutatja a templom történetét. - Olyan interaktív kiállítás ez, mely tele van meglepetésekkel. Ha elkezdünk ismerkedni az anyaggal, akkor rájövünk, hogy világos, könnyed, jól komponált és áttekinthető . Az érdekes, személyes múltat képviselő fotók, az alapkő oklevelének kézbe vehető változata, a sajátos, kiállítódobozka és a kukucskálók is mind azt mutatják, hogy az igényes, XXI. századi formában megvalósított tárlat méltóképp őrzi a múlt értékeit - mondta Kerpel Péter.

A jubileumi kiadványt az ünnepi istentisztelet minden résztvevője megkapta a nap emlékére

Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke is az elődök tiszteletére hívta fel a gyülekezet figyelmét, Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, a Dunántúli Református Tudományos Gyűjtemények igazgatója pedig bemutatta a a jubileumi alkalomra szerkesztett kiadványt. A füzet három részre tagolódik, olvasható benne az alapkőelhelyezési okirat szövege, a templom építéstörténete Mezei Zsolt tollából és Huszár János visszaemlékezése. Az előszót a gyülekezet lelkipásztora, Márkus Mihály írta. Az ünnepi alkalom zárásaként a gyülekezet emlékfát ületett a templom mellett.

Az emlékfa ültetésében részt vett Steinbach József püspök, Huszár Pál egyházkerületi főgondnok, Márkus Mihály lelkész és dr. Böröczky Zoltán gyülekezeti főgondnok

"Kegyelem és hűség - ez a két kifejezés a pápai új templom harangjai felszentelésekor kiadott nyomtatvány címe. Mert úgy élték meg, hogy a templomépítéséhez Isten kegyelmére és a gyülekezet hitbéli hűségére szükség. Kegyelem és hűség címet kapta ez a kiadvány is, mert úgy érezzük, ez a két kifejezés gyönyörűen összefoglalja azt, amit megélt közösségünk az elmúlt 75 esztendőben." (Részlet Márkus Mihály lelkipásztor jubileumi kiadványhoz írt előszavából)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!