Takarékossági kalandpark a Közgázban


2016-10-28 08:35:53  | cikk: Babos Petra  | 


Takarékossági kalandpark a Közgázban főképe
Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg első ízben a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a takarékossági világnap kapcsán a Takarékossági kalandpark elnevezésű versenyét. A megmérettetésen egy közgázos, és öt általános iskolai csapat képviseltette magát.
A játékos versenyre hat csapat nevezett
Kissné Dernóczy Edit munkaközösség vezető, szervező hírportálunknak elmondta, a verseny elsődleges célja, hogy a nyolcadik osztályosok figyelmét felhívják a pénz és a takarékosság fontosságára.
-Október utolsó munkanapja a takarékossági világnap. A dátum az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket. A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy ünnepeljék a jövőben október utolsó munkanapján a takarékosság világnapját. A Takarékbankok Világszervezetének (World Savings Banks Institute, WSBI) legfőbb célja a tagok képviselete a nemzetközi szervezeteknél, mint a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Unió. A nemzetközi szervezetnek jelenleg több mint 80 országban vannak tagszervezetei. A Takarékossági Világnap a generációk között más és más érzelmeket, emlékeket ébresztenek. Van, aki jó érzéssel emlékszik vissza, hiszen az általános iskolás években a tanárok próbálták a kisdiákokat ösztönözni a takarékosságra, több-kevesebb sikerrel. A tanárok mellett még a szülői, nagyszülői háttér is befolyásolta, kinek mennyire sikerült a takarékosságot elsajátítani, aztán a „felnőtt” önálló éveiben megvalósítani. Napjainkban, a nyugati mintát követve szinte mindent hitelekre vásárolunk (tv-t, hűtőt, karácsonyi ajándékot, stb.) és így késztetve, mondhatnánk úgy is kényszerítve vagyunk a takarékosságra, de már a kamatokkal és kezelési költségekkel megnövelve. Ha még él a családunkban 70-80 éves nagyszülő, nagynéni, nagybácsi, ők igazán tudták milyen az amikor, „addig szabad csak nyújtózkodni, amíg a takaró ér”. Érdemes körülnézni a saját „spájzunkban” hogyan is tudjuk megfogni a guruló Forintjainkat egy kis kreativitással, odafigyeléssel –hangzott el a megnyitón.
A versenyzőket Berta Ildikó köszöntötte
A díszteremben összegyűlteket Berta Ildikó tagintézmény-vezető köszöntötte, majd Szücs Kornélia szavalta el Petőfi Sándor: Takarékosság című versét, és ezt követően egyből el is kezdődött a versengés hat állomáson.
- A csapatok mindegyike 500 „Közgáz pénz” birtokosaként elindult a saját tanösvényén, hogy teljesítse a feladatokat, egy-egy állomáson a saját pénzüket kockáztatva játszhattak. Minden csapatnak egy bankárt, vagyis csapatkapitányt kellett választania, aki mindenben döntött. A tanösvény hat megállóból állt, melyek helyszíneinek fellelésében térkép nyújtott segítséget. A helyszíneken különböző játékos feladatok vártak a diákokra. Volt például olyan, hogy a túrótorta receptje alapján kellett kiszámítani, hogy mennyibe kerül 1 szelet túrótorta vagy pénzismeretre invitálva a csapatokat, frappáns és vicces mondatok mindegyikében egy használatban lévő pénznem bújt el, ezeket kellett megkeresni.
A spórolás mesterei a tarczysok
A zsűrit Tóth Beáta, Tóthné Orosz Krisztina, Kádi Attiláné Patus Viktória, Menyhártné Kemenes Szilvia, Bálint Jenő és Magasy Gyula tanárok alkották. A zsűri elnöke Mógor Andrea, az iskola gyakorlati-oktatásvezetője volt.
A legjobban a Tarczy iskola csapata szerepelt, akik egyben elnyerték „A spórolás mesterei” címet, második a mezőlaki iskola, harmadik pedig a csóti intézmény csapata lett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!