Iparűzési adó ellenőrzés kezdődik


2016-10-27 20:41:45  | cikk: pi-pa  | 


Iparűzési adó ellenőrzés kezdődik főképe
A 2016-os költségvetés módosításával kezdődött ma reggel Pápa Város Képviselő-testületének ülése. A döntéssel többek közt a Perutz Stadion rekonstrukciójának bevételi oldalát is módosították 507.060.000 forinttal, mivel a beruházás kikerült a stadionrekonstrukciós programból. Ezen kívül az önkormányzat adóbevételeinek teljesüléséről is szó esett a napirend tárgyalása során. Mint elhangzott, építményadóból közel 538 millió, iparűzési adóból mintegy 1.084 millió, telekadóból valamivel kevesebb, mint 26 millió, kommunális adóból 127 millió, idegenforgalmi adóból 18 millió, gépjárműadóból több mint 85 millió forintos bevétele volt az idei évben eddig a városnak. Ezzel kapcsolatban dr. Áldozó Tamás polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, az adóellenőrzési tevékenység közel 82 milliós bevételt hozott az idei évben az önkormányzat számára, és az építményadót ellenőrző munkatársaik közel 30.000 négyzetméter olyan alapterületet tártak fel, ami után korábban nem fizettek adót.
A polgármester az adóellenőrzések kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozásoknak iparűzési adó ellenőrzésre kell számítaniuk, melynek rendszerét úgy kívánják kialakítani, hogy ötévente minden adóalanyhoz visszajusson az ellenőrzés.
Szintén a helyi adók kapcsán hangzott el, hogy december 1-jétől kifüggesztik a jelentős adótartozással rendelkezők listáját a Polgármesteri Hivatalban. Magánszemélyek 50 ezer, gazdasági társaságok pedig 100 ezer forintot meghaladó helyi adótartozás esetén kerülnek majd a listára. A polgármester, hírportálunk kérdésére elmondta, az adózók összességében több százmillió forinttal tartoznak az önkormányzatnak.
Az ülésen módosították az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendeletet is. Ennek kapcsán dr. Áldozó Tamás elmondta, folyamatban van a szociális bérlakások esetében egy felülvizsgálat, ami a bérlők jogosultságát vizsgálja. Az eddigi tapasztalatok szerint sokan vannak, akik jövedelmük alapján egy másik bérlői kategóriába tartoznak.


Csákvári Judit a Pápa Városi Óvodák működéséről számolt be

A testület ezt követően beszámolót hallhatott a Pápa Városi Óvodák tevékenységéről. A napirend tárgyalása során a képviselők kérdéseket tettek fel Csákvári Judit intézményvezetőnek többek közt a szakemberhiánnyal és az új beíratási rendszerrel kapcsolatban. Az intézményvezető ennek kapcsán elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betöltetlen álláshelyekre megfelelő képzettséggel rendelkező szakembereket találjanak, de egyre nehezebb a helyzetük, főként annak tükrében, hogy az elkövetkező évek során előre láthatóan 15 óvónő megy majd nyugdíjba. Az új beíratási rendszerrel kapcsolatban Csákvári Judit úgy fogalmazott, hogy nagyon jók a központi intézményben szervezett beiratkozás tapasztalatai, a szülőktől kapott visszajelzések azt mutatják, hogy nagyon jónak tartják az új rendszert, így az elkövetkező években sem kíván ezen változtatni.
Az ülésen döntés született több öreghegyi, törzsökhegyi és kishegyi utca elnevezéséről, több városi terület átminősítéséről, illetve arról, hogy 100.650.000 forintos áron meghirdetik eladásra a Kóter Turistaszállót.
Az ülésen tájékoztató hangzott el pápai sírkertekben nyugvó híres emberek sírhelyeinek védetté nyilvánításáról, illetve arról, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tulajdonába került – korábban a pápai szakszervezet tulajdonában lévő – büki ingatlant a szakszervezet átadja Pápa Város tulajdonába. A napirend tárgyalása során az ülésen részt vett Boros Péterné, az MKKSZ elnöke is.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke is részt vett az ülésen

Dr. Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón emlékeztetett, az Acsády Ignác Szakképző Iskola korábbi leánykollégiumát 2006-ban, megyei önkormányzati támogatással korszerűsítették, és ezzel támogatták a Veszprémi Egyetem pápai kampuszának kialakítását. Az egyetem ingyenes használatba kapta az ingatlant, azzal a feltétellel, hogy ott nappali tagozatos képzést valósít meg. Ez egy-két évig így is történt, azt követően azonban nem a szerződésnek megfelelően használták az ingatlant. Időközben igény merült fel arra, hogy a Pápán kialakuló Klebelsberg Központ elhelyezését önkormányzati tulajdonú épületben oldják meg, így a központ az egyetem által nem használt épületrészbe költözik. A polgármester hangsúlyozta, nem szeretnék a Veszprémi Egyetem pápai működését ellehetetleníteni, de szeretnék, ha a célnak megfelelően használnák az ingatlant.
Az ülésen végül elhangzott, hogy Kovács József volt önkormányzati képviselő kezdeményezésére a várost elkerülő út Celli úti körforgalmában egy MiG-21-es vadászgép felállításával emléket kívánnak állítani a pápai repülős hagyományoknak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!