132 évvel ezelőtt történt


2016-10-26 19:10:20  | cikk: ha  | 


132 évvel ezelőtt történt főképe

Épp ma 132 éve, 1884. október 26-án szentelte fel városunkban Karsai püspök a pápai lutheránusok ma is használt templomát. Hosszú út vezetett idáig, hisz nem mindig volt könnyű a protestánsok helyzete. A lutheri reformáció eszméi már az 1520-as években elérték Pápát és rövid idő alatt számos követőt szereztek. A kálvini gondolatok térhódításával azonban csökkent az evangélikusok száma, csak az 1700-as évek elején erősödött meg ismét a gyülekezet.

1704-1714 között a Fő tér délnyugati részén volt az első templomuk, amit azonban 1714. február 3-án el kellett hagyniuk, az ellenreformáció a lutheránus hitéletet mintegy hetven évre teljesen megszüntette Pápán, a visszatérésre csak II. József türelmi rendelete adott lehetőséget. Addig Homokbödögén talált otthonra a gyülekezet, majd miután a város földesura, Eszterházy Károly egri püspök 1784-ben telket adományozott a gyülekezetnek, 1786-ra felépült a kis imaház. Ennek a rendelet értelmében nem lehetett sem tornya, sem harangja, sem utcára néző ablaka. 100 évvel később Gyurátz Ferenc püspök adománygyűjtésbe kezdett, s így felépülhetett az új templom. Ezt szentelték fel 1884. október 26-án.

A jeles nap kapcsán ma Polgárdi Sándor esperes kitűzte a templom ajtajára Luther Márton 95 tételét, emlékeztetve a közelgő reformáció napjára. Az evangélikus esperes elmondta, hogy az ünnepi istentisztelet a református templomban lesz, október 31-én 17 órakor várják a híveket erre az alkalomra. Igét hirdet Boncz Zoltán baptista lelkipásztor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!