A dobogó tetejére tért vissza


2016-10-26 18:12:18  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A dobogó tetejére tért vissza főképe
A Magyar Erőemelő Szövetség október közepén Budapesten, a XIV. Fitparádé keretein belül rendezte meg erőemelő magyar bajnokságát. A +90 kilogrammos mezőny masters kategóriájába városunk egyik legeredményesebb versenyzője, Balázs Szabolcs is benevezett, aki súlyos sérülés után döntött ismét a versenyzés mellett. A Pannonia Power SE rutinos erőemelője a guggolásból, fekvenyomásból és felhúzásból álló, úgynevezett háromfogásos kategóriában mindenkit maga mögé utasított, így ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Oda, ahol éveken keresztül bérelt helye volt.
- Korábban indultam már ezen a versenyen, igaz akkor csak fekvenyomásban, és akkor is sikerült nyernem – emlékezett vissza a sportoló. A sérülésem után sokáig úgy tűnt, abbahagyom a versenyzést, de hiányzott az edzés, és egy idő után úgy gondoltam, ha már edzek, jó lenne megint megméretni magam. Így is lett, az úgynevezett háromfogásos kategóriában ismét elindultam, csak ehhez le kellett fogyasztanom 90 kilóra. Heti egy-két edzéssel készültem, örülök, hogy első helyen végeztem, de van még hova előrelépni, vannak komoly terveim, akár nemzetközi szinten is.
Szabolcs felkészítője Tóth Ferenc és Farkas Tamás voltak, utóbbi a sportolóval kapcsolatban azt mondta, az élsportban pár évet eltölteni, néhány érmet megszerezni sem könnyű feladat, hát még ha valaki hosszú-hosszú évtizedeket küzd végig egy olyan kemény sportágban, mint az erőemelés.
- Szabolcs nem csak lelkes követője a súlyzós sportnak, de legkiválóbb bajnoka is. 1994-től hozza haza az aranyérmeket. Világbajnoki és Európa-bajnoki címekkel rendelkezik, több rekord is fűződik a nevéhez. Legendás alakja ő a sportágnak, egészen hihetetlen történetek keringenek tehetségéről, szorgalmáról, kitartásáról. Ellenfelei, mikor megtudták, hogy ő is indul, igyekeztek gyorsan súlycsoportot váltani, vagy el sem indultak a versenyen. Érthető volt aggodalmuk, hiszen Szabolcs már a kezdőfogásával verte a mezőnyt. Volt úgy, hogy 30-50 kilóval többet nyomott, mint a második… 2012-ben úgy lett magyar bajnok, hogy súlyosan megsérült a válla és a könyöke. A dobogóra már felkötött karral állt fel átvenni az aranyérmet. Ilyen komoly sérülés után nem sokan gondolnak arra, hogy még egyszer az életben súlyzót fogjanak a kezükbe. Szabolcs azonban újból hadrendbe állt és azóta újabb aranyérmeket szerzett. Pályafutása során több neves klub szerette volna leigazolni, de ő végig hű maradt Pápa városához. Erejénél, csak szerénysége nagyobb. Aki ismeri őt, jól tudja, hogy távol áll tőle minden hivalkodás, pedig, ha valaki figyelemre és elismerésre méltó, akkor az ő.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!