A Pápai Református Teológiai Akadémia új rektora a GYFGK-ban


2016-10-25 09:15:28  | cikk: Babos Petra  | 


A Pápai Református Teológiai Akadémia új rektora a GYFGK-ban főképe
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör októberi összejövetelének vendége a Pápai Református Teológiai Akadémia nemrégiben kinevezett rektora, dr. Németh Tamás volt.
Az evangélikus látogatóközpontban összegyűlteket Polgárdi Sándor esperes köszöntötte, majd dr. Németh Tamás tartott előadást a közelgő reformáció ünnepéhez kapcsolódóan.
Az új rektor hírportálunk kérdésére elmondta, lelkipásztori családból származik, édesapja, nagyapja és dédnagyapja is lelkész volt. Somogyban nőtt fel, ahol már az általános iskolában jó alapokat kapott, amiért nagyon hálás a mai napig. Onnan Debrecenbe, a református gimnáziumba került, majd a fővárosba, a teológiára vezetett az útja. Ez követően Pápára került, a református gyűjteményekbe, majd Győrszemerén lett lelkész. Később ösztöndíjas diákként a Münsteri Egyetemre járt, majd visszatért Magyarországra. Volt Pócsmegyeren és Leányfalun lelkipásztor, ahol utóbbin nagy feladat várt rá, hiszen korábban nem volt még gyülekezet a faluban. Onnan Székesfehérvárra ment, majd vissza Debrecenbe. A pápai teológia indítása óta tanított a városunkban, 2003-2012-ig pedig Debrecenben, majd visszajött Pápára, s 2016 szeptemberétől vezeti a Pápai Reformtus Teológiai Akadémiát.
-A református teológiai oktatás régi múltra tekint vissza. A mostani helyzetben még inkább a minőségi oktatásra kell törekednünk, kevés diákkal működik az intézmény, de mi igyekszünk minden tudást átadni a hallgatóknak, hiszen a jövő generáció lelkipásztorai nem mindegy, hogyan tanítanak, milyen gyülekezeteket építenek – hangsúlyozta dr. Németh Tamás, aki hozzáfűzte, legfontosabbnak azt tartja, hogy a lelkipásztor hűséggel gondozza a nyáját és akkor nem vész el egy sem.
-A múltban nagy volt a lemorzsolódás a lelkészek tekintetében, ezt szeretnénk csökkenteni. A fiatalok többsége nem gondolja, hogy milyen nagy kihívás lelkipásztornak lenni, sok úgy jön, hogy nincs gyülekezeti háttere, hanem úgy érkezik, hogy megtért egy ifjúsági táborban, elhívást kapott, eljött, de igazából itt tudja meg, hogy mi az az egyházban való szolgálat. Néhányan megijednek a nehézségektől, a feladat nagyságától és visszalépnek. A Szentírás azt mondja, hogy a szolgától az váratik el, hogy hűséges legyen. A Szentírás szellemiségéhez, nincs az a modernség, amiért ez fel szabadna adni, nincsen olyan új irányzat, ami miatt kérdőre kéne vonni, hogy a Szentírás igazságai megállnak, de vaskalaposnak sem szabad maradni, mert akkor a gyülekezet a vonzerejét veszíti el. Ezeket betartani nem egyszerű, de szép feladat – mondta a rektor.
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör soron következő összejövetele november 28-án lesz, amikor Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója lesz a vendég.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!