Átírják a történelmet


2016-10-23 21:09:49  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Átírják a történelmet főképe
Ahogy azt szerdai sajtótájékoztatóján Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke bejelentette, pártja nem vett részt az önkormányzat által szervezett megemlékezésen, az Együtt és a DK képviselőivel délután helyezték el a megemlékezés koszorúit az Erzsébet ligetben, a Magyar Pieta 1956 szobornál.
„-1989. október 23-án, amikor mi, magyarok kikiáltottuk a harmadik köztársaságot, joggal hittük, hogy új korszak kezdődik államunk történetében és személyes életünkben is. Nem véletlenül vallottuk azt 1989-ről, hogy ez az „Annus Mirabilis”, vagyis a csodák éve.” – kezdte beszédét Grőber Attila. Mint mondta, a csoda akkor olyan hirtelen érkezett hozzánk, hogy szinte alig voltunk rá felkészülve, s azért tudott ilyen rövid idő alatt eredményes lenni, mert volt egy erős kovásza, ami nem volt más, mint 1956. Az elfojtott értékek, eszmék elevenen éltek a magyar emberekben, s 1989-ben szabadon törhettek fel. Ettől volt olyan felemelő az új magyar demokrácia születése.
A hatvan évvel ezelőtti események kapcsán a szónok úgy fogalmazott, 1956 egy nagy vízió volt, de kialakulatlan. Október 23. a szovjet típusú egypártrendszer elleni lázadás. 1956 nagyon eklektikus mozgalom volt, s még ideje sem volt arra, hogy megérjen. Volt azonban néhány közös alapelv, platform, ami mindenkit összekötött. Az egyik ilyen a harmadikutasság. Sem a szovjet típusú rendszert, sem a két világháború közti Horthy-korszakot nem akarták. Helyette egy plurális, nyitott, szabad társadalmat óhajtottak. A másik alapelv a patriotizmus, a nemzeti függetlenség volt. Ezen túl azonban rendkívül sokszínű volt 1956, s ez azzal jár, hogy sok minden belemagyarázható – mondta Grőber Attila. A különböző politikai identitások alternatív múltképekkel fogalmazzák meg magukat, azaz a különböző politikai pártok saját emlékezetpolitikát csináltak, elkezdték átírni a történelmet olyanná, amilyennek ők akarják látni és láttatni.

Nem jókedvükben ünnepeltek külön - mondta Grőber Attila 

„-Vallom, hogy ezt a bűnt a magyar politikai jobboldal követte el.” – mondta az MSZP helyi elnöke, majd úgy fogalmazott, kötelességének érzi, hogy 1956 szellemiségét követve elmondja, mit gondol a jelenről. Úgy fogalmazott, ma a történelem átírása zajlik, melynek a megrendelője a Fidesz, akik 1956-ot akarnak ünnepelni Nagy Imre, Bibó István és Maléter Pál nevének említése nélkül, csak azért, mert nem illenek bele az ideológiájukba.
A külön ünnepléssel kapcsolatban Grőber Attila elmondta, nem jókedvünkben teszik, de ma egyre többen érzik hazánkban, hogy lehet, hogy a jelenlegi hatalommal egy országban élnek, de egy teljesen másik világban. A kormányzó pártok párbeszédről beszélnek, miközben nincs párbeszéd, legfeljebb 2/3-os többségük veszélye esetén akarnak tárgyalni. Egységről beszélnek, miközben megosztanak. Szolidaritást hirdetnek, és félelmet gerjesztenek. Függetlenségről beszélnek, miközben az oroszok már Pakson vannak. Sajtószabadságról papolnak, és korlátozzák az ellenzéki médiát. Vagyis azt teszik, ami ellen 1956 hősei harcoltak. Ezért politikai nyilatkozat aláírására kért mindenkit, aki véleményükkel egyetért. Végül úgy fogalmazott, mindent megtesznek azért, hogy ezt a politikai kurzust demokratikus keretek között legyőzzék és megkezdjék Magyarország talpra állítását.
A beszédet követően a résztvevők koszorúkat és mécseseket helyeztek el a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!