"...sorsunk miénk..." - rockopera '56-ról


2016-10-20 21:47:43  | cikk: ha  | 


"...sorsunk miénk..." - rockopera '56-ról főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ 56 nap elnevezésű projektjének első rendezvénye volt a színházépület tereit betöltő összművészeti kiállítás megnyitója, ezt követte ma délután az Utazás című rockopera bemutatója. A programsorozat négy elemből áll, a városi ünnepség és megemlékezés, valamint egy középiskolások számára szervezett vetélkedő szerepel még a tervezetben. A rendezvényeket az '56-os Emlékbizottság támogatja.

Az Utazás című rockoperát a komáromi Magyarock Dalszínház előadásában láthatta a pápai közönség. A társulat saját kezdeményezésre alakult 2002-ben, a fő célkitűzés az volt, hogy a magyar zenei színjátszás legismertebb műveit állítsák színpadra. Főként azokat az előadásokat vették fel repertoárjukba, melyek valamely történelmi eseményhez kapcsolódnak vagy irodalmi mű alapján készültek. Természetesen ma már saját darabjaik is vannak, sokat tájolnak, járják az országot.

A két felvonásos rockoperában egy külföldi csoport utazását, s így közvetve a politikai eseményeket követheti nyomon a közönség

Az Utazás című rockoperát az '56-os Emlékbizottság támogatásának köszönhetően tudták színre vinni, mondta Vizeli Csaba rendező. A művet Tábori György regénye alapján Miklós Tibor írta, a zeneszerző Kocsák Tibor volt. Vizeli Csaba szerint ez az egyik legjobb zenés darab ma Magyarországon, mely történelmi témát dolgoz fel. Azért különleges az Utazás, mert az eseményeket egy angol nő, Lady Ashton és egy külföldiekből álló, 1956. november 4-én Bécsbe tartó csoport nézőpontjából láthatjuk, mondta a rendező.

Vajon támogatja vagy elárulja a külföldi csoport a magyar forradalmárt?

A darab az 1956-os eseményeket egy szerelmi történetbe - szerelmi háromszögbe - ágyazza. 1956. november 4-én a forradalom leverését követően, külföldiek egy csoportja busszal kénytelen Bécs felé indulni. A csoporttal utazik Lady Ashton és szerelme, Mr. Fleming álnéven Veres Pál magyar egyetemi tanár, aki részt vett a forradalomban. Veres a harcok során megsérült, emiatt nagyon rossz egészségi állapotban van. Mosonmagyaróvárnál a szovjetek feltartóztatják a buszt és érvénytelennek nyilvánítják az okmányokat. A szovjet csapatok vezetője, Szurov őrnagy beleszeret Lady Ashtonba, így a "marasztalásnak" inkább ez a valódi oka. Veres és Lady Ashton szökést tervez, amelyben helyi felkelők és Veres egykori hallgatója, Éva segíti őket. A szökés tervéről azonban a szovjetek besúgója tájékoztatja az őrnagyot, Verest letartóztatják. Végül aztán Szurov elengedi a 13 fős csoportot, Verest is. Amikor gyalog igyekeznek átkelni a határon, megérkezik a hídhoz Éva, aki tanára szabadsága érdekében - az őrnagy szándékairól nem tudva - lelövi Szurovot. Az őrnagy helyettese ekkor lelövi Évát és Verest is.
A szovjet őrnagy beleszeret Lady Ashtonba
Az előadással az volt a komáromi társulat célja, hogy bemutassák: mi történt, hogyan történt, s miért fontos, hogy ne történjen meg még egyszer. A rendező úgy véli, hogy a zene minden korosztályt megszólít, főleg a fiatalokat. Azt tapasztalták, hogy a diákok is együtt élnek a történettel, a zene mellett ott van a folyamatosan változó színpadkép, de a fegyveres harcok, érzelmes jelenetek sem hiányoznak, így mindig garantált a siker. Így volt ez Pápán is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!