Őszi aktualitásokról a gyermek-egészségügyi előadáson


2016-10-20 08:09:34  | cikk: Babos Petra  | 


Őszi aktualitásokról a gyermek-egészségügyi előadáson főképe
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja "Segítünk, hogy segíthess!"elnevezéssel gyermek-egészségügyi előadássorozatot indított útjára tavaly ősszel. A nagy sikerre való tekintettel, folytatják a hónapról hónapra aktuális témákat felölelő programsorozatot.
A Napsugár Bölcsödében tartott rendezvényen Pintér-Papp Eszter, a pápai csoport vezetője, a támogató szolgálat szolgálatvezetője köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd dr. Lőrincz Matild gyermekorvos tartott előadást, aki az őszi aktualitásokról, az évkezdésről beszélt.
A doktornő mindíg hasznos tanácsokkal látja el a jelenlevőket
Mint mondta, a gyerekeket testileg és lelkileg egyaránt fel kell készíteni a tanévre, a közösségbe való beilleszkedésre. A doktornő felhívta a jelenlevők figyelmét a védőoltások fontosságára. Kitért a vitaminok és a multivitaminok jelentőségére, s elmondta, a D3 vitaminnak immunrendszer erősítő hatás van, ezért ősztől el kell kezdeni a D vitamin pótlását. Fontos, hogy ha a gyermek beteg, ne vigyék bölcsődébe, óvodába, sőt még iskolába se, mert megfertőzi a társait. Lehetőleg a szülő próbálja megoldani a gyermek otthoni felügyeletét.
-A családnak lelkileg fel kell készíteni a kisgyermeket a közösségbe való belépésre. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy hogyan kell viselkedni az óvodában, hogy ne bántson mást, ne vegye el a játékokat, ne csúfolódjon. Ez azért fontos, hogy minél kevesebb stressz, váratlan helyzet érje a gyereket, hiszen a stressz bénítja az immunrendszert, s ezáltal könnyebben megbetegszik. A gyerekeket megtanítjuk, hogy kell tüsszenteni, orrot fújni és köhögni, mégis előfordul, hogy megfertőződik. Az immunrendszert lehet erősíteni, hasonlóan, mint egy hadgyakorlat. Vannak olyan szájon át szedhető készítmények, amelyek baktériumok töredékeit tartalmazzák, ezt be kell venni, s a bélrendszeren keresztül, ahogy ez feldolgozódik, a szervezet immunrendszere, a fehérvérsejtek észlelik, bekebelezik ezeket és azonosítják a baktériumok részecskéit, s elkezdik elemezni. Ha jön az igazi baci, akkor pedig fel tudják venni a harcot.
A gyermekorvos kitért a cukorbetegségre is. Hangsúlyozta, a betegség fő tünetei közé tartozik a szomjúságérzet, a gyakori mosdóba járás, a feltűnő fogyás és a fáradságérzet, valamint a látászavar. Fő cél, hogy a súlyos ketoacidozissal kórházba kerülő gyerekek száma csökkenjen, 35 százalékról 12-re. Ilyenkor a szervezet anyagcseréje összeomlik, a sóháztartás felborul, a gyerek hány, fáj a hasa, szapora légzése lesz, acetonszagú lehelettel párosulva, akár még kómába is eshet. Az utóbbi harminc évben háromszorosára nőtt a gyermekkori cukorbetegségek gyakorisága, különösen a 2-5 éves korosztály van veszélyben.
Az előadássorozat novemberben folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!