Árgyélus és Tündérszép Ilona a Pegazusban


2010-04-14 22:12:25  | cikk: Babos Petra  | 



A 2009/2010-es évad gyermekszínházi bérletének utolsó darabját mutatják be – az Árgyélus és Tündérszép Ilona című mesés bábjátékot – a pápai Pegazus Színházban április 12-től júniusig. A darabot a társulat három kiváló színésze, Hegedűs Gabriella, Végh Zsolt és Meleg Gábor előadásában láthatja a közönség, tervezője és rendezője Sarkadi Nagy László.
Árgyélus királyfi és Tündér Ilona küzdelmes szerelmének története csupa csoda: tündérekké változó madarak, csoda sípok, varázsbocskor, varázsostor s köpönyeg, ördög s óriás képében megjelenő gonosz testvérek, a rút banya álmot hozó ármánykodásai.
S a mese végére megtörténik az igazi csoda: a szerelmesek egymásra találnak…
- Nálunk ez már hagyomány, hogy minden évadban az utolsó mese egy magyar népmese.  Ezért is választottuk az Árgyélus és Tündérszép Ilonát. A kalandos történetet, mely először Gyergyai Albert feldolgozásában vált irodalmi művé, Sarkadi Nagy László tervezte színpadra. A bábszínház feldolgozása elsősorban a történetben rejlő költészetet kívánja kiemelni, működtetni. Nyelvezete nem hétköznapi, de érthető - mondta el Végh Zsolt színész, igazgató.

Képek:

nincsenek képek

Az ismert magyar népmesét Illyés Gyula dolgozta fel, - többek között - Hetvenhét magyar népmese című gyűjteményből terjedt el. A történet elején furcsa próbatétel elé kerül Árgyélus királyfi. Nem kell semmit végrehajtania, hanem nem szabad valamit csinálnia. Tehát mégiscsak le kell győzni valamit, mégpedig álmosságát. A feladat még egyszer megismétlődik a történet végén. Amikor az egyik varázseszköz (a síp) titkát megfejti, akkor sikerül a feladatot teljesítenie. Vándorolnia kell, mint a népmesék hőseinek általában, s az út során további próbatételeknek kell megfelelnie. Rendkívüli hőstettek helyett kitartását teszik próbára. Egyre távolibb tájakra küldik, egyre tovább, miközben neki ki kell tartania. A próbák során bebizonyul, hogy amire szükség van célunk eléréséhez, az a kitartás, a hűség, az eltökeltség. Két emberi tulajdonság is előtérbe kerül: a bizalom és a hiszékenység. Ahogy hőseinknek, nekünk is meg kell tanulnunk a kettő közötti különbséget: bíznunk kell, de válhatunk saját hiszékenységünk áldozatává Ez a mese is bővelkedik a más mesékben is előforduló meseszámokban. Három királyfiról, három ördögről, tizenkét hollóról olvashatunk. Az út háromszáz évig tart. S a jutalom nemcsak a tündérszép leány lett, hanem hatalmas királyság ura lett hősünk.
Forrás: internet
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!