Élelmezési világnap az Acsádyban


2016-10-19 08:22:53  | cikk: Babos Petra  | 


Élelmezési világnap az Acsádyban főképe
A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája nemrégiben benyújtotta a pályázatát az ökoiskola cím elnyerésére. A pályázati döntés ugyan még nem született meg, az intézményben azonban mára több olyan programot is szerveztek, amelyek a környezettudatos nevelést célozzák. Tegnap délelőtt az élelmezési világnap kapcsán előadásokat hallgathattak meg a vendéglátós és szakács tanulók, majd ételkóstolón vehettek részt.
Mayer Zseraldina, az ökocsoport munkáját segítő tanár elmondta, fontosnak tartják, hogy a diákság figyelmét felhívják arra, hogy ne dobják ki az ételt, mert Magyarországon minden tizenegyedik család éhezik. Évről évre az élelmezési világnapon hangsúlyozzák, hogy az emberiséget érintő egyik legjelentősebb probléma az élelmiszerpazarlás kérdése. Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik.
A sajtkészítésről is szó esett a programon
A délelőtt során Mihali Lilla szakoktató tartott előadást az élelmezési világnap céljáról, jelentőségéről, majd Vándor Zoltánné vállalkozó a sajtkészítés rejtelmeibe avatta be a diákságot, melynek során a sajtkészítés technológiájával ismerkedhettek meg a tanulók. Kilátogattak Pápa-Tapolcafőre is, ahol Patyi Attila méhész előadását hallgathatták meg, majd meg is kóstolhatták a mézet. Mihali Lilla szakmai tanár elmondta, az ENSZ közgyűlése 1992 decemberében a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17. napját. A közgyűlés felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatására. Mást jelent persze a mélyszegénység az afrikai Kongóban, és mást egy hátrányos helyzetű magyar kis faluban. Afrikában a nincstelenségben élő gyermekek fele meghal. Magyarországon mást jelent a szegénység, ahol nem halnak éhen az emberek, de megalázó helyzeteket kell átélniük az érintetteknek. Itt nem jut mindennap meleg étel, előfordulhat, hogy hideg vacsora sem kerül az asztalra. Ritkán esznek húst, gyümölcsöt a gyerekek.
Patyi Attila méhésznél is jártak a diákok
- KSH adatok szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42 %-a éhezik. Ez minőségi éhezést is jelent, tehát nem jutnak azokhoz az alapvető tápanyagokhoz a gyermekek, amihez a fejlődésükhöz szükségük lenne –hangsúlyozta a szakmai tanár, majd beszélt az egészséges táplálkozás keretében a rendszeres étkezés fontosságáról, a táplálkozási piramisról, a szervezet normál működéséhez szükséges tápanyagokról és a zöldség-gyümölcs fogyasztás jelentőségéről. Kitért középiskolások helytelen étkezési szokásaira, kiemelve az energia italok fogyasztásának veszélyeit. Beszélt arról is, hogy miként kell terveznie a családoknak a tudatos élelmiszer beszerzést az élelmiszer hulladék csökkentése érdekében.
A diákok szakmai tanáruk, Mihali Lilla segítségével készítették el az ízletes ételeket
A programot egy ételfesztivál zárta, ahol a 9. évfolyamosok és a végzősök által elkészített maradék alapanyagokból ételcsodákat kóstolhattak a jelenlevők. Volt maradék pörköltből szendvicskrém, főtt tojásból ízléses falatka, piskótavégből meggyes-kókuszgolyó és maradék kenyérből, illetve péksüteményből kecskesajtos, diós meleg szendvics is.
Az ökocsoport soron következő programja advent idején lesz, amikor az ünnepre készülve barkácsolnak természetes anyagokból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!