"Akkor is rock and roll, ha elzavarnak otthonról!"


2016-10-17 18:50:19  | cikk: ha  | 


"Akkor is rock and roll, ha elzavarnak otthonról!"  főképe

A Komisz és a dESZKa Társulat Made in Hungária című darabja volt a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Orlai és Tarczy bérleteinek első előadása ebben az évadban. Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában és a zsirai Fogyatékosok Otthonában működő csoport öt éve dolgozik együtt ebben a formában, a rendkívül lelkes és elhivatott Betuker Botond vezetésével. A közel ötven fős társulatban együtt játszanak a fogyatékkal élők és épek, mondta a rendező. A Legyetek jók, ha tudtok című darabbal kezdték, aztán következett a Valahol Európában, s most belevetették magukat egy lendületes musicalbe, a Made in Hungáriába.

A Viva rock and roll és  Csavard fel a szőnyeget! című sláger is szerepelt a darabban

A Made in Hungária a magyar rockzene emblematikus alakjának, Fenyő Miklósnak életét dolgozza fel. Az 1956-ban disszidált család 3 év múltán hazatért Magyarországra, s így az ifjú szerző újra a régi haverok között találja magát. Szerelem, politika, a 60-as évek, kis drámák, nagy bulik, poénok és jól ismert slágerek - erről szól a musical, amit Fenyő Miklós és Tasnádi István jegyez. A szerzők ellenszolgáltatás nélkül hozzájárultak ahhoz, hogy a soproniak színre vigyék a darabot. A rendező azért színesítette az előadást, többek közt vetített képek idézik meg az egyes helyszíneket és megjelenik a bűvös kocka is, mely az integrált csoportot szimbolizálja, színes, lehet forgatni ide-oda. Néha összevissza áll, de amikor szükség van rá, ki lehet rakni – tette hozzá Betuker Botond.

Nagy tapsot kapott a népes társulat

A főszereplőt játszó Szaszák Zsolt elmondta, hogy általában felnőtt közönségnek mutatják be a darabot, ők ismerik a történelmi és zenei hátteret, szívesen nosztalgiáznak. Pápán ifjúsági bérletben szerepelt az előadás, s ezt tapasztalatból tudja, hogy a sztoriban több olyan elem is van, amit a mai fiatalok nem értenek. Ilyen például a besúgó rendszer; az, hogy az ember nem mehet ki olyan ruhában az utcára, amilyenben szeretne; vannak tilos dalok, s ha valaki ezeket hallgatja, beviszik és kihallgatják, esetleg megverik, mondta a főszereplő, de azért reméli, hogy az előadás a diákoknak átad valamit a 60-as évek világából és a rock and roll-érzésből.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!