Egérfogóban a közönség


2016-10-16 22:24:22  | cikk: ha  | 


Egérfogóban a közönség főképe

Teltházas előadással indította a felnőtt bérletes évadot a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ. Egy új társulat, a Veres 1 Színház Agatha Christie Egérfogó című darabját hozta el Pápára. Veresegyház állandó színháza 2014 őszén nyitotta meg kapuit, mesélte a művészeti igazgató, Venyige Sándor. A kisváros polgármestere örömmel fogadta az ötletet, s nemcsak ő, de a veresegyháziak is. Két hét alatt elkeltek a bérletek, egy év alatt tízezer nézőjük lett hirtelen a nem egészen húszezres kisvárosban. Az eddigi két évadban pedig összesen negyvenezren látták előadásaikat szerte az országban. A társulatban vannak természetesen húzónevek, többek közt Hujber Ferenc, Pindroch Csaba, Verebes Linda, Xantus Barbara és Székhelyi József.

Az Egérfogót 2015 márciusában mutatta be a társulat Veresegyházán, azóta tájoltak vele sokfelé. Az Egérfogó a világ egyik legnépszerűbb színdarabja, amely Angliában 1952-es bemutatása óta folyamatosan műsoron van. Nem lehet vele mellényúlni, gondolnánk, ez azonban nem ennyire egyszerű, mondta Venyige Sándor, aki dramaturgja is a darabnak, hisz nehéz terep ez a krimi. Minden patikamérlegen ki van mérve, egy pillantra sem szabad, hogy az egyik szereplő gyanúsabb legyen, mint a másik, minden egyes mondatnak megvan a maga helye, hangsúlya és miértje.

Molly (Verebes Linda) és Mr. Paravicini (Székhelyi József)

Molly és Giles, a fiatal házasok úgy döntöttek, panziót nyitnak. Az újonnan megnyílt Monkswell-házba öt vendég érkezik: Mr. Wren, a hóbortos építész, Mrs. Boyle, a zsémbes, öreg hölgy, Mr. Metcalf, az elegáns őrnagy, a különc Miss Casewell és a rejtélyes, váratlan vendég, Mr. Paravicini. És ha ez a sok furcsa ember nem lenne elég: becsúszik a képbe Trotter nyomozó is – szó szerint, hiszen a havazás miatt a világtól elzárt panzió már csak sítalpakon megközelíthető −, aki azért érkezett, hogy gyilkossági ügyben nyomozzon, s kiderül, hogy a gyilkos a panzió lakói közt van.

Ez alaphelyzet, s aztán a nyomozás során Agatha Christie zseniálisan fonja a szálakat. Egyik pillanatban biztosak vagyunk abban, hogy ki a gyilkos, a következő pillanatban pedig meggyőződésünk, hogy ő az egyetlen, aki nem lehet. Így volt ezzel Székhelyi József is, amikor először olvasta a történetet: ő a fiatal férjre gyanakodott először, aztán volt úgy, hogy az általa játszott Mr. Paravicinre, de a hóbortos építész sem maradt ki a körből. Mint mondta, ebben a krimiben lélektanilag hihetelen precizitással kell építkezni, s egy ponton aztán már mindenki kutatja a tettest, mert tudja magáról, hogy nem ő az, de akkor ki?

Számos kérdés megfogalmazódott a pápai nézőkben is, amikor színházba indultak nyomozni, hogy megleljék a tettest. Aki kimaradt a játékból, annak várnia kell a következő alkalomra, esetleg elolvashatja Agatha Christie Három vak egér című novelláját, melyből a darab készült.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!