Generációs délután a bűn- és baleset-megelőzés jegyében


2016-10-16 18:46:06  | cikk: HuHa  | 


Generációs délután a bűn- és baleset-megelőzés jegyében főképe
Első alkalommal szervezett Generációs délutánt a Pápa Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum szociális és idősügyi munkacsoportja. Az idősek világnapja alkalmából megtartott programon a sportcsarnokba várták a szépkorúakat és a fiatal generációt. A rendezvényen a pápai és környékbeli nyugdíjas klubokból szép számmal érkeztek résztvevők, és szinte valamennyi pápai iskolából jöttek diákok segítőnek, vagy éppen résztvevőnek a csapatvetélkedőhöz.
-Úgy gondoljuk, nem elég, ha a rendőrség és a szociális szféra vigyáz az idősekre, a fiataloknak is meg kell tanulniuk, hogy ők is segíthetnek. Vannak nagyszüleik, idősebb emberek az ismeretségi körükben, akiket hasznos tanácsokkal láthatnak el. Ezért arra gondoltunk, hogy az idősek világnapja alkalmából olyan programot szervezünk, melyen e két generáció vesz részt közösen – fogalmazta meg Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. A közös délután programja a bűn- és baleset-megelőzés témakörére épült, de tornafoglalkozás, kézműves tevékenység is várta a résztvevőket.
Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes köszöntötte a közel kétszáz résztvevőt

A rendezvényen a rendőrség és a munkacsoport képviseletében az alezredes asszony köszöntötte a megjelenteket, majd Áldozó Tamás polgármester üdvözölte a közel kétszáz fő résztvevőt. Mint mondta, a Pápai Rendőrkapitányság eredményességi mutatói alapján az ország legjobb kapitányságai közé tartozik, munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek a bűnmegelőzésre. E tevékenység során a hagyományos módszereken túl olyan új ötleteket is megvalósítanak, mint ez a közös délután. Hozzátette, reméli, ez a program hagyománnyá válik, a pápai önkormányzat támogatására pedig a következő alkalmakkor is számíthatnak.

Áldozó Tamás polgármester elismeréssel szólt a kezdeményezésről

A jó hangulatú program elején az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye adott vidám táncos műsort, majd egy kis torna következett, melyet az idősek is könnyen végig tudtak csinálni.

A rendezvény fő eleme a bűn- és baleset-megelőzési vetélkedő volt, amin két idős és két fiatal alkotott egy csapatot. A feladatok között közlekedésbiztonságra és bűnmegelőzésre vonatkozó kérdések szerepeltek, a résztvevők játékos formában, egymást segítve ismerhettek meg fontos tudnivalókat. Az egyik állomáson vagyonbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre kellett tudni a választ, egy másikon közlekedési táblák jelentését kellett ismerni.

Közös torna - idősek és fiatalok együtt mozogtak

A gyakorlati feladatok között a kerékpár kötelező tartozékait kellett számba venni és bizonyos csomagokat – táskát, gereblyét - biztonságosan elhelyezni a kétkerekűn. Dr. Varga Balázs, rendőr alezredes, a PRK közlekedésrendészeti osztályának vezetője irányításával egy baleseti helyszint szimuláltak, a játékban résztvevők feladata volt a rendőrség értesítése és a tanúskodás.
-Egy kicsit öncélú ez a feladat, hiszen nemcsak a játékosok ismereteit bővíti, hanem a mi munkánkat is segítheti a jövőben, ha a lakosság tudja, mit kell tennie egy baleseti helyszín megfigyelésénél – mondta. A csapat egyik felének az volt a feladata, hogy elmondja, milyen számot kell hívni és mit kell elmondani baleset körülményeiről a bejelentéskor, a csapat másik felének pedig szemtanúként a lehető legpontosabban kellett leírnia a balesetet okozó személyt és kerékpárt.
-Nagyon jó, hogy a hívandó telefonszámokkal szinte mindenki tisztában van, azt azonban már kevesen tudják, hogy akár a rendőrségi központi hívószámot, akár a 112-es segélyhívót tárcsázzák, azt nem Pápán veszik fel, tehát a település nevét is be kell mondani. A bejelentések tartalma nagyjából jól hangzott el minden csapatnál. A tanúkihallgatási játéknál azonban az a tapasztalat, hogy az idősek nagyon kevés mindent figyelnek meg, jegyeznek meg és itt nyugodt körülmények között sem tudták felidézni, hogy milyen színű volt a bicikli, vagy milyen ruhát viselt a kerékpáros. Sajnos ez az életben, valóságos balesetnél, amikor stresszhelyzet van, még rosszabb.
Dr. Varga Balázs hozzátette, reméli, hogy ez a játék hozzásegített ahhoz, hogy a résztvevők megjegyezzék, mire kell figyelni egy baleset helyszínén.

Dr. Varga Balázs rendőr alezredes a szimulációs feladat játékvezetője volt

A Generációs délután egyik állomásán a lelki egészség is témaként szerepelt, a lelki egészség világnapja kapcsán, így a résztvevők a telefonos lelki elsősegély szolgálattal kapcsolatban is kaptak feladatokat. Balázsné Márton Mária, a Pax Anime Mentálhigiénés Egyesület elnökétől megtudtuk, a játékosok jellemzően ismerik a telefonos szolgálat számát és is tudják is mire szolgál.

A csapatvetélkedőn fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat és lelkesen oldották meg az egyes feladatokat. Lökkös Tiborné, Tóth Beáta, Horváth Rebeka és Csurgai Zsófia egy csapatot alkotva járták végig az állomásokat. Mint mondták, nagyon jól érezték magukat, sokat segítettek egymásnak a feladatok megoldásában és sokat tanultak.
-Pedagógus voltam, tíz éve mentem nyugdíjba és nagyon jó volt újra együtt lenni a gyermekek társaságában. Jónak tartom ezt a kezdeményezést, sok hasonlóra lenne még szükség – fogalmazta meg Lökkös Tiborné.

Kézműves foglalkozás is része volt a programnak

A bűn- és baleset-megelőzési vetélkedő mellett kézműves foglalkozás is várta a rendezvény résztvevőit, a dákai fogyatékosok otthona lakóinak irányításával színes agyagcsengettyűket készíthettek az érdeklődők, a Pápai Nyugdíjas Egyesület tagjai pedig papírvirág készítésre invitáltak gyermekeket és időseket egyaránt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!