Roma nők a rendvédelemben – tájékoztató előadás iskolásoknak


2016-10-16 16:36:40  | cikk: HuHa  | 


Roma nők a rendvédelemben – tájékoztató előadás iskolásoknak főképe
Az Országos Rendőr-főkapitányság a közelmúltban indította el Roma nők a rendvédelemben című kampányát, melynek célja, hogy cigány származású nőket invitáljanak a rendőrség soraiba. A kampány egyik állomása a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén, Lovászpatonán volt a héten, ahol pályaválasztás előtt álló fiatalokat szólított meg a rendőrség.

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes érdeklődésünkre elmondta, a több oktatási intézményt is felkerestek az előadás tervével, végül a Lovászpatonai Általános Iskola és a szomszédos községek - Pápateszér és Csót - iskolának hetedik és nyolcadik osztályosai számára szervezték meg a programot, így hat iskolai osztály ismerkedett meg a rendőri pályával.
-Már általános iskolában eldőlhet, hogy valaki rendőr szeretne lenni. A mostani előadással a diákok információt kapnak a rendőrré válás lehetőségeiről, az ösztöndíj programokról, így könnyebben határozhatják el magukat, és már a középiskola megválasztásánál figyelhetnek arra, hogy olyan oktatási intézményt válasszanak, ahol rendvédelmi tárgyakat is oktatnak. Ezzel nagyobb esélyük lesz arra, hogy sikeresen szerepeljenek a rendőr szakközépiskolai felvételin, vagy a Közszolgálati Egyetemen – fogalmazott a kiemelt megelőzési főelőadó.

Lovászpatonai, csóti és pápateszéri fiatalok vettek részt az előadáson

Borbély Zoltán rendőr alezredes, a VMRFK területi kisebbségi kapcsolattartási munkacsoportjának vezetője hozzáfűzte, a kampány célja a rendőrség sokszínűségének erősítése, roma származású nők és férfiak rendőrré válásának népszerűsítése. Veszprém megyében jelenleg három roma származású rendőrnő dolgozik, ezt a számot szeretnék növelni a jövőben.
-Nagyon fontos a sokszínűség a rendőrségen belül is, mely erősíti a másság elfogadásának képességét. Szeretnénk, ha minden Veszprém megyei rendőrkapitányság őr-járőr alosztályán dolgoznának roma származású rendőrök, hiszen a megyében élő kisebbség is ezt teszi indokolttá – közölte.

A rendezvény házigazdája Makula György rendőr alezredes volt, az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálat főosztályvezető-helyettese, aki érdeklődésünkre elmondta, az ORFK és az Európai Roma Rendvédelmi Intézet közös kampánya kimondottan a hátrányos helyzetű, roma származású lányokat bíztatja arra, hogy válasszák a rendőri hivatást.

Makula György a rendőri hivatásban találta meg élete értelmét, erre bíztatta a fiatalokat is

-Szeretnénk megmutatni a fiataloknak, hogy a hátrányos helyzetű, szegényebb környezetből érkező fiataloknak nagy lehetőség a rendőri pálya. Eddigi tapasztalatunk az, hogy nagyon kevés roma lány jut el a rendőri pályára, akik viszont eljutnak nagyon sikeresek, talpraesettek, rátermettek.
Makula György maga is cigány származású, mint mesélte, mindig volt benne egyfajta hivatástudat, és olyan pályát akart választani, amivel tud az embereken segíteni, másrészt pedig biztos anyagi hátteret akart magának, hiszen családja nem tudta segíteni. Mindkét célját megvalósította rendőrként és úgy érzi ebben a hivatásban megtalálta, amire vágyott.

Az előadáson ismertették a rendőrré válás folyamatát, szó esett az elérhető ösztöndíjakról és a karrierlehetőségekről is. Az információkat személyes tapasztalatokkal egészítették ki, hiszen a programon négy cigány származású rendőrhölgy is részt vett, népszerűsítendő a rendőri pályát. Kalányos Kitti rendőr törzsőrmester a Pápa közeli Takácsiból származik, pályázati támogatással vált rendőrré, jelenleg a Veszprémi Rendőrkapitányság őr-járőr alosztályának járőrparancsnoka. Az ifjú hölgy az országos kampány egyik arca, a lovászpatonai előadáson kolléganőivel együtt életéről, rendőrré válásának útjáról és feladatairól beszélt. Hangsúlyozta, a rendőri hivatásban találta meg számításait és erre bíztatta a jelenlévő fiatalokat is. Előadásából persze nem hiányzott az sem, hogy a kitartó tanulás, a jó tanulmányi eredmény és a rendszeres sportolás elengedhetetlen e hivatáshoz.

Kalányos Kitti ma már járőrparancsnokként dolgozik

Az ő példáját szeretné követni a cigány származású Pusztai Tamara, aki most hetedik osztályos a Pápateszéri Általános Iskolában. Negyedikes korában egy bemutatón ismerkedett meg a rendőrség munkájával, azóta is az a célja, hogy rendőr legyen.

Pusztai Tamara mindent megtesz azért, hogy rendőr lehessen

-A rendőrök segítik az embereket és nagyon érdekesnek tűnik a munkájuk – fogalmazta meg a kislány, akit leginkább a nyomozói munka érdekel. Tamara tudja, hogy nagyon sokat kell tanulni, ahhoz, hogy rendőr lehessen és fontos, a jó fizikai erőnlét is. Mint mondta, az előadáson is ez volt számára a legfontosabb információ, amit megjegyzett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!