Egyenruhák a könyvtárban


2016-10-15 12:08:43  | cikk: ha  | 


Egyenruhák a könyvtárban főképe

Velünk élő történelem címmel nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban László Szabolcs egyenruha gyűjteményéből. Az előadóteremben elhelyezett anyag a Kádár-korszak uniformisait mutatja be. László Szabolcs maga is katona volt, Pápán volt a reptéren polgári alkalmazott, majd bevonult és Kupon szolgált katonai műszerészként. A gyűjteménye első darabját ajándékba kapta, hagyatékból került hozzá egy pápai repülőszázados ruhája, ezt aztán követte a többi, hisz az ismerősök közt hamar elterjedt, hogy gyűjti az egyenruhákat.

László Szabolcs szívesen válaszolt a látogatók kérdéseire

Mára már több mint száz darabos a gyűjteménye, ezek között vannak több korszakból is uniformisai. A kollekciójában vannak egyenruhák a Rákosi-korból és a Kádár-korból, de napjainkból is. A Jókai Mór Városi Könyvtárban most a Kádár-korszak munkásőrségének, polgári fegyveres őrségének, határőrségének, rendőrségének, tűzoltóságának, katonaságának egyenruhái láthatók. László Szabolcs elmondta, hogy azért ezt a kort választotta, mert szerinte ezekben az évtizedekben az egyöntetűség mellett a sokszínűség jellemezte az egyenruhákat.

A kiállításon 18 kiállított egyenruha látható, illetve a tárlókban gondosan elrendezve helyet kaptak a kiegészítők: sapkák, vállapok. László Szabolcs elmondta, hogy szívesen megmutatja gyűjteményét, mely szerinte tanulságos lehet a fiataloknak, akik már nem látták ezeket az egyenruhákat és múltidézés az idősebbeknek. Hozzátette, hogy soha nem az egyenruha bántott, legfeljebb az azt viselő ember.

Farkasdi Lajos megnyitójában elismeréssel szólt a kiállításról

A tárlatot Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke nyitotta meg. Az egyenruha kötelezettséget jelent, hangsúlyozta, majd áttért a Kádár-korszak egyenruha-divatjára. Mint mondta, az évtizedek során számos hatás érte az egyenruhákat, 1956-ban például lekerült a szovjet típusú vállap és a Rákosi-címer a ruhákról, de a kubai forradalom is megihlette a tervezőket, hisz az 1962-ben bevezetett fejfedőt a katonák csak "Castro-sapka" néven emlegették. Később megpróbálták követni a divatot az egyenruhák szabásában, kiegészítőiben is, mondta Farkasdi Lajos beszédében, aki a látogatók figyelmébe ajánlotta a rendhagyó kiállítást.

A tárlat két héten át, október végéig tekinthető meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!