Kezedben a jövőd! Pályaválasztási kiállítás Pápán


2016-10-15 08:19:17  | cikk: Babos Petra  | 


Kezedben a jövőd! Pályaválasztási kiállítás Pápán főképe
Hamarosan megkezdődnek a középfokú oktatási intézmények pályaválasztási tájékoztatói, nyílt napjai, melyek során a végzős általános iskolás fiatalok bepillantást nyerhetnek az egyes intézményekben kínált képzésekre, szakmákra.
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya minden évben megszervezi pályaorientációs kiállítását a Városi Sportcsarnokban. A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a középiskolák számára, és megfelelő információt nyújtson a - munkaerő-piaci igényeknek megfelelő – pályaválasztási, pályamódosítási döntés meghozatalához. Célja az is, hogy a résztvevők megismerjék a képzéseket, amelyekbe bekapcsolódhatnak, és megismerjék a tanácsadáshoz, különösen a pályatanácsadáshoz kapcsolódó eszközöket
A kiállítást Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője nyitotta meg. Mint mondta, a foglalkoztatási főosztály részéről minden nap találkoznak azon álláskeresőkkel, akiknek nehézséget okoz a munkaerő-piacon való elhelyezkedés, azért mert nem rendelkeznek képzettséggel vagy nem megfelelő képzettséggel rendelkeznek. Éppen azért, hogy a mai fiatalokat ne érintsék ezek a problémák, megrendezték a pályaválasztási kiállítást immáron 18. alkalommal.
-Veszprém megyében a munkáltatók munkaerőhiánnyal küzdenek, s hiába van regisztrált álláskeresők sokasága a rendszerünkben, a munkaerő piacon az elhelyezkedésük nehéz, mert nem megfelelő a végzettségük. Minden évben megrendezzük a megye két városában a kiállítást, ahol segítséget tudunk nyújtani a szakmaválasztáshoz kapcsolódó információk megszerzésében és a megfelelő szakmai elképzelés kialakításában a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló középfokú oktatási intézményekbe jelentkezőknek – mondta Troják László.
A szép számban összegyűltekhez Unger Tamás alpolgármester is szólt.
A város nevében Unger Tamás köszöntötte a megjeleneteket
-A pályaválasztási kiállításon a 14 éves diákok kezében olyan döntési lehetőség van, ami erősen meghatározza a jövőjüket. Általában ez a korosztály még nincsen felkészülve arra, hogy ezt a jó döntést meghozza sikerrel, ami aztán az életét meghatározza. Sok esetben a döntés alapja nem az a pálya, amit később be szeretne tölteni, hanem csak iskolaválasztásról van szó. Pápa Város Önkormányzata két évvel ezelőtt fogadta el azt a gazdaságfejlesztési stratégiáját, melyben kiemelt szerepet szántunk az oktatásnak és a szakképzésnek. Nemrégiben tartottuk a gazdasági vezetők fórumát, melynek szintén a szakképzés és az oktatás helyzete volt a témája. A város komoly munkaerőhiánnyal küzd, jelenleg az álláskeresők aránya kicsivel több, mint 2,5 százalék, ez körülbelül 570 embert jelent. Ha megnézzük azt a keresletet, amit a munkáltatók kínálnak, többszöröse ennek, tehát jól látszik, hogy a kereslet és a kínálat nincs egyensúlyban. Mi ennek a megoldásában szeretnénk segíteni, például a nyílt napokkal. Olyan programokat szerveznénk a gazdasági társaságoknál, ahol lehetőség van arra, hogy a pályaválasztók megismerjék a munkakörnyezetet- hangsúlyozta az alpolgármester, hozzáfűzve, mindenki érdeklődési körének és kompetenciájának megfelelően válasszon képzést, próbálják meg megtalálni mi vonzó számukra, mi az, amit később el tudnak képzelni maguknak munka gyanánt.
Vár a Közgáz!
Az idei pályaválasztási kiállításon összesen 49 kiállító vett részt. 30 oktatási intézmény érkezett Veszprém megyéből, de Vas, Fejér, Somogy és Győr-Moson-Sopron megyei résztvevői is voltak a programnak.
A nagy létszámú kiállítók közül érdekes volt az az egyedi kezdeményezés, s megjelenés, mely ez úton is segítette a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola mezőgépész beiskolázási programját. A "Legyél te is mezőgépész - A gép kevés, te is kellesz hozzá " szlogenekkel kampányolt az iskola mellett a MEGFOSZ / Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége/, valamint két nagy múltú vállalkozás, a győri Agroker Zrt. s a MEGAZAT Kft. A cégek vezetői elmondták hogy az agráriumot jelentős munkaerőhiány sújtja, ebből őket különösen érzékenyen érinti a mezőgépész-hiány, mely a középfokú,  s a felsőfokú oktatásban egyaránt kevés jelentkezőt, s pályán maradót jelent.
A kiállítás sok érdeklődőt vonzott
-Számunkra az lenne fontos, hogy be tudjuk mutatni a szülőknek, s gyermekeiknek, hogy miért érdemes a mezőgazdaságban, a vasas szakmákban, gépészetben keresni a jövőképet, a biztos megélhetést, a jövedelemszerzést.  Ma, az említett gépek kezelésének komfortossága magasabb egy személyautónál, a felszereltsége alapján minden információt biztosítanak a beépített számítógépek, melyek száma 10-12 db is lehet egy traktoron belül. Igényes, magas képzettséget igénylő kezelőszemélyeket feltételez. Maga a szakma összetettsége is egyedi, hisz egy szakmán belül ismereteket kapnak a diákok az anyagismeretről, a hegesztésről, a lakatosszakmáról, a kovácsolásról, a fém megmunkálásról, a hidraulikáról, a pneumatikáról. Egy vállalati felépítésben egyébként nagy szükségünk van a fiatalokra, ezért is várjuk őket szeretettel - mondta el Németh Zoltán, a Győri Agroker Zrt. műszaki vezetője, aki maga is végigjárta az oktatás, s a gyakorlati fogások ezen ismeretszerző útjait, s szintén az említett iskola diákjaként ismerkedett meg a szakma szépségeivel.
A standok között nézegetett Németh Bianka, aki barátnőivel és osztálytársaival látogatott el a kiállításra. A fiatal lány szerint nagyon hasznosak az ilyen programok, hiszen itt az összes iskolát megtalálja egy helyen, amelyek közül ő szeretne választani. Biankát elsősorban a természettudományok és a nyelvek érdeklik
A fiatalok szakmai bemutató foglalkozásokat tekinthettek meg, de rengeteg prospektust, szórólapot gyűjthettek össze, s részt vehettek egyéni konzultációkon is, ami szintén segítséget jelent a döntésben. A rendezvényen önálló standdal vett részt néhány gyakorlati oktatást folytató vállalkozás, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprém Megyei Agrárkamara, a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Magyar Honvédség Toborzóirodája és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.
A pályaválasztási kiállításon szakmai fórumok mellett színes színpadi programmal mutatkoztak be a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája és a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!