100 éves a verbita rend Magyarországon


2016-10-14 08:30:07  | cikk: Babos Petra  | 


100 éves a verbita rend Magyarországon főképe
Burbela Gergely és Rostás Sándor verbita atyák voltak a vendégei a Nyitott szívvel Isten tenyerén című katolikus előadássorozat októberi összejövetelének, melyet a Szent Benedek Plébánián tartottak.  Az Isteni Ige Társaságát (verbiták) Janssen Szent Arnold német paptanár alapította a hollandiai Steylben, 1875-ben. A társaság célkitűzése: a katolikus keresztény hit terjesztése az egész világon. Magyarországra 1916-ban érkeztek az első rendtagok, és a Pécsi Egyházmegye területén lévő Máriakéménden telepedtek le. Később Budatétényen alapítottak missziósházat, majd Kőszegen és Kiskunfélegyházán. A verbiták missziós munkát végeztek a távoli vidékeken, ehhez a feladathoz kerestek Magyarországon is elhivatottakat, és képezték ki őket erre a szolgálatra. Másik tevékenységi körük népmissziók és zárt lelkigyakorlatok vezetése volt. Ma a világon körülbelül 6500 verbita működik. A magyar a legkisebb tartomány a maga 31 tagjával, de méretéhez képest a legszínesebb. Rendtestvéreik érkeztek Indonéziából, Lengyelországból, Indiából, Ghánából, a Fülöp-szigetekről és Kongóból is. Küldetésünk az evangélium hirdetése ott, ahol az nem, vagy nem eléggé ismert.
Rostás Sándor atya elmondta, kis ministráns, 10 éves kora óta készült, hogy pap-szerzetes, misszionárius legyen, ha felnőtt lesz.
Rostás Sándor örömmel jött városunkba
-Isteni meghívásnak veszem ezt a hivatást, amiben nemrégiben töltöttem be a 60. évfordulómat, ezért az előadás előtt adtam 60. gyémántmisés áldásomat a hívekre itt Pápán. Oltárszolgálatként már olvasója voltam a missziósok által szerkesztett kis hitterjesztő gyermek missziós lapnak. Így kapcsolódott a papi hivatáshoz a szerzetesi, missziós hivatás tudata. Istennek hála, nemcsak az életkort adta meg, hanem a hűséget a hivatáshoz az elmúlt évtizedek folyamán. A renddel 16 éves koromban vettem fel a kapcsolatot, s azóta tartozom hozzájuk – mesélte.
Rostás Sándor atya korát meghazudtolóan fiatalos lelkesedéssel vágott bele a misszió hagyományos munkájába. Személyesen kérte a generálist, tegye lehetővé számára, hogy magyar verbitaként távoli misszióba mehessen. Így jutott el – hatvanévesen – Argentína Misiones tartományába, a guarani indiánok közé, ahol három évig hirdette Jézus Krisztus evangéliumát.
-Csodálatos volt ez a pár év, sok szép lelki eredménnyel. Később vatikáni kinevezést kaptam, hogy a szent atya azon hivatalát képviseljem, amelyik a missziók ügyével foglalkozik. Ezt 1997-2007 között töltöttem be. Szívügyemnek tartom, hogy amelyik fiatalban jelentkezik a papi szolgálatra a késztetés, segítsem, mert hiány van a magyar egyházban az erre a hivatásra jelentkezők számában – mondta az atya.
A verbita rend tagjai közvetlen kapcsolatba tudnak lépni a migránsokkal is, akiknek szívesen segítenek. Az atyától megtudtuk, ugyan Szegedről származik, de egy kicsit pápainak vallja magát, mivel az édesapja Pápán teljesített szolgálatot a reptéren, a család ugyan Várpalotán élt, de jó volt visszatérni gyermekkora egyik helyszínére.
Az előadássorozat november 23-án 17 óra 30 perctől folytatódik. Sok szeretettel várják az érdeklődőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!