40 éves a vakok és gyengénlátók pápai csoportja


2016-10-12 07:53:40  | cikk: Babos Petra  | 


40 éves a vakok és gyengénlátók pápai csoportja főképe
A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének Pápai Kistérségi Csoportja tegnap délután tartotta fehér bot napi programját és megünnepelték a csoport 40 éves fennállását a Jókai Mór Művelődési és Szabaidő Központban.
A megjelenteket Németh Kálmánné, a pápai csoport vezetője köszöntötte, aki mint mondta, a mai napon kettős esemény megünneplésére gyűltek össze.
-A világszerte megtartott október 15-e, a fehér bot napja. Ezen a napon egy kicsit több figyelemmel fordulnak az emberek a vakok, az aliglátók és a gyengénlátók felé. Talán belegondolnak abba, hogy milyen lehet egyetlen fehér botra hagyatkozva kilépni az utcára, vagy kevés látással, bizonytalan léptekkel közlekedni a forgalomban. A másik ünnepünk, hogy 40 éve, 1976 nyarán alakult meg a pápai kistérségi körzeti csoport Danyi Ernő és Sántik Árpád segítségével. A mindenkori vezetés azon munkálkodott, hogy ez a kis közösség fennmaradjon, tagjait összefogja, segítse. 40 év nagy idő, amire visszaemlékezni szinte lehetetlen. Rendszeres összejöveteleink alkalmával szórakoztató, hol tanulságos, vagy éppen óvatosságra intő előadásokat hallgattunk meg, meghívott előadóktól. Szívesen megyünk kirándulni, bográcsozni és érzékenyítő foglalkozásokra is. A megyei szervezésű tréningek, kézműves foglalkozások mind-mind hasznos és kellemes emlékek számunkra – mondta Németh Kálmánné, aki hozzáfűzte, érdemes hozzájuk tartozni, közéjük eljönni, hisz minden embernek, különösen a fogyatékkal élőknek fontos a hovatartozás érzése, ahol hasonló emberekkel találkozhat, oszthatja meg gondjait, örömeit, s kaphat segítséget.
A klubnak jelenleg 80 tagja van
Dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója, szemész főorvos is szólt a megjelentekhez, aki örömét fejezte ki, hogy ismét köztük lehet. Október a látás hónapja. Ilyenkor meg kell állnunk, s el kell gondolkodnunk azon, hogy a látás hiánya milyen problémákat okozhat a mindennapokban. Mint mondta, a rendszeres szűrővizsgálatok fontosak, már gyermekkorban, mert így sok betegséget meg lehet előzni. A főigazgató kiemelte a pápai csoport munkáját, ahol a klubtagok segítik egymást a mindennapokban.
Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke is köszöntötte a megjelenteket, akitől megtudtuk, a város maximálisan hozzájárul ahhoz, hogy a vakok és gyengénlátók élete könnyebb legyen. Az elnök példaértékűnek nevezte a pápai csoportot, akik a megyében kiemelkedőek, hiszen nagyon aktívak, sok kulturális és érzékenyítő programot szerveznek. Beszéde végén Csehné Huszics Márta átnyújtotta a Vakok és Gyengénátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöksége nevében a Veszprém Megyei Látássérültekért Emlékplakettet Fazekas Évának, a Boszorkánykonyha vezetőjének, aki sokéves munkája során példaértékű emberséggel, odafigyeléssel és törődéssel segítette a látássérülteket. A rendezvényen Paraicz Jánosné elnökségi tagot is köszöntötték, aki szintén sokat tesz a csoportért, és nemrégiben vehette át a Civil Majálison az önkéntes-díjat.
Csehné Huszics Márta Paraicz Jánosnét köszönti
Az ünnepi rendezvényen Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója a szombati Vajda-bérlet első előadására, az Egérfogóra hívta meg a klub tagjait. A jubileumi összejövetelt a Munkácsy Zenestúdió zenés műsora és Gosztola István szavalata színesítette.
A program meghitt beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!