Arany és Petőfi levelezése


2016-10-11 10:04:50  | cikk: Babos Petra  | 


Arany és Petőfi levelezése főképe
Arany János és Petőfi Sándor levelezésébe pillanthatott be a közönség Bakota Árpád és Dánielfy Zsolt irodalmi előadásán, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Huszár Közösségi Háza adott otthont. A darabot a debreceni Csokonai Nemzeti Színház hozta el városunkba.
Dánielfy Zsolt, aki az előadásban Arany Jánost alakította, kérdésünkre elmondta, fontosnak tartják, hogy az utazó színházukkal bejárják az országot, s bemutassák ezt a darabot.
Dánielfy Zsolt Arany Jánost alakította az előadásban
-Mi olyan kisebb előadásokat viszünk színpadra, amelyekkel el tudunk jutni sok városba, hiszen fontos célunk, hogy minőségi kultúrateremtő szerepet vállaljunk fel. Nagy örömünkre, szívesen fogadnak minket mindenhol, s tetszik is az előadásunk, melyből kiderül, hogy Petőfi és Arany, a két legendás költő a magánéletben ugyanolyan hús-vér ember volt, mint bármelyikünk, ugyanazokkal a gondokkal, problémákkal és örömökkel éltek, mint mi. Mi hétköznapi emberekként próbáljuk megjeleníteni a két költőt a fiatalok előtt, hogy ne csak a tanórákon tanultak szerint képzeljék el őket – mondta a rendező, színész, aki hozzáfűzte, a két költő levelezése mindössze két évet ölel fel 1847-től 1849-ig, Petőfi haláláig, mégis teljes, egész életre kiható élményeket hordoz, melyeket szeretnénk megosztani azokkal, akik eljönnek az előadásra.
Bakota Árpád Petőfi szerepében
Petőfi becsülte és tisztelete Aranyt, míg Arany János nagyon szerette Petőfit. Olyan leveleket akartak feldolgozni, amelyekben vannak megható pillanatok és persze humoros, vicces, könnyed hangvételű, csipkelődő, és ezáltal kifejezetten szórakoztató részek is.
Dánielfy Zsolt elmondta, Petőfi és Arany ritkán találkozott, de gyakran levelezett, s barátságuk példa lehet emberségből, hazaszeretetből, hitből, tenni akarásból, egymás iránti odaadásból minden nemzedék számára.
Arany és Petőfi levelezése című darabot holnap Püspökladányban, majd Kisújszálláson láthatja a nagyérdemű.
A társulat jelenleg egy 56-os előadáson dolgozik, amely arról szól, hogy egy 80-as éveiben járó 56-os forradalmár szeretne emléket állítani a régi időknek, de azzal szembesül, hogy a mai fiatalokat nem érdekli ez, csak mobiltelefonjaikkal foglalkoznak. Mindent megtesz azért, hogy a diákok megértsék, ő is ugyanolyan ember volt, mint ők, csak életüket adták a hazáért, a szabadságért. Közülük néhányan megmenekültek, külföldre kényszerültek, s persze néhányan itthon maradtak, de mindannyijukat megviselte a kommunizmus, s ezzel arra akarja ráébreszteni a diákokat, hogy a szabadságért néha meg kell küzdeni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!