2016 nem a méhészek éve


2016-10-10 20:26:00  | cikk: ha  | 


2016 nem a méhészek éve főképe

Szakmai napot szervezett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Pápai Szervezete. A helyi csoport tavaly választott elnöke, Hauber János elmondta, hogy jelenleg 122 tagja van a pápai méhész közösségnek. A vezetőség szeretné minél több előadással, programmal segíteni a szakembereket, ezért is szervezték meg a személyes konzultációs lehetőségre is alkalmat adó összejövetelt. A rendezvényre nem csupán Pápáról és környékéről, de Celldömölkről, Veszprémből, sőt Kaposvárról is érkeztek érdeklődők.

Hauber János, a pápai csoport új elnöke

A rendezvényen részt vett Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is. Elmondta, hogy kicsi, de nagy jelentőségű ágazat a méhészeké. Igaz, hogy az éves mezőgazdasági terméknek csupán 2%-át adják, de ha a megporzást is figyelembe vesszük, óriási jelentőségű ez az ágazat, hangsúlyozta.

Gyenge-közepes év 2016 a méztermés szempontjából, hangzott el a szakmai napon. Ennek egyik oka az, hogy a méhek egészségi állapota nem túl jó: egy varroa atka nevű parazita keseríti meg a magyar méhészek életét. 1978 óta van jelen ez az atka Magyarországon, mára már vírust is hordoz. A varroa atka elpusztítja a méhcsaládot, a lárva állapotú méhek szövetnedveiből táplálkozik, s így a méh aztán már nem lesz teljes értékű, csökken az élettartama, az orientációs képessége is. Az élősködő kezelés nélkül közép-európai éghajlaton három-négy év alatt ki tud pusztítani egy méhcsaládot. 

Az előadások mellett személyes konzultációkra is volt lehetőség

S ha mindez nem lenne elég, 2016-ban az időjárás sem volt kegyes a méhészekhez. Repcéből a rossz idő miatt alig-alig lett, az akácvirág 2/3 része az ország nagy területén az áprilisi fagy miatt lett oda, a nyári méhlegelők sem hozták a várt szintet, egyedül talán a napraforgó enyhítette a gondokat, mondta az elnök. Persze azért ez a termés is bőven elegendő ahhoz, hogy kiszolgálják a hazai igényeket. Az átlagos éves méztermés hazánkban 25-30 ezer tonna, ebből 6-7 ezer tonna fogy el belföldön. Pedig a méz nagyon jó természetes immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló, nem véletlenül hívták folyékony aranynak.

A külföldi piacon az olcsóbb, de gyenge mézeket javítják fel a jó minőségű magyar mézzel. Az unióban a negyedik-ötödik helyen állunk a méztermelésben. Az elnök szerint azonban a magyar mézexport jelenleg vegetál, a tavalyi akácméztermés fele a termelőkön ragadt az uniót elárasztó ázsiai, kínai, koreai vagy éppen vietnami, thaiföldi készítmények miatt.

A gyakorlati bemutatóval összekötött szakmai előadássorozatot hasznosnak ítélték a résztvevők, így a jövőben is szerveznek hasonló programokat a pápai szervezet tagjai és az érdeklődők számára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!