Régésztúra a pápai vár falának bástyája körül


2016-10-10 08:31:41  | cikk: Babos Petra  | 


Régésztúra a pápai vár falának bástyája körül főképe
Az Esterházy Károly Múzeum idén csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz. A több alkalomból álló programsorozat nyitó rendezvénye a Múzeumi Játszótér sikere után az Óvodapedagógusok Napját október 7-én, pénteken tartották a Kékfestő Múzeumban. A megjelent közel 20 fő óvónőt M. Varga Veronika múzeumpedagógus és Reidmár Linda néprajzos kalauzolta a múzeum állandó és időszaki kiállításain. Megmutattak olyan részeket is, melyek egyelőre nem látogathatóak. A közös beszélgetés során szakmai vélemények, ötletek hangoztak el, hisz a múzeum által kínált foglalkozások és múzeumi órák főszereplői az óvodások. Számukra olyan ismereteket kínálnak, melyeknek fontos eleme a mese és a szerepjáték Az Indigótündér történetében megismerhetik a kékfestés titkait és eközben segítenek a főhősnek kiállni a három próbát. A „Régi ház körül” elnevezésű múzeumi órákon bepillantást nyerhetnek a falusi életmódba, és ki is próbálhatják azt. Az óvónénik megkóstolhatták a „hamuban sült pogácsát” és elkészíthették eredeti kékfestő anyagra mintázott terítőiket. A pénteki délutánon az előző időszakokban is jó együttműködést még szorosabbra fűzték, és hasznos szakmai információkkal felvértezve folytatják a jövőben is a múzeumpedagógiai összejöveteleket a Gróf Esterházy Károly Múzeumban.
Szombaton kicsiket és nagyokat egyaránt vártak a régésztúrára, amelyben az elfeledett vár története bontakozott ki az izgalmas túra során. Az érdeklődők végigjárták a pápai vár falának bástyáit, miközben rengeteg érdekes információt tudhattak meg a túra vezetőjétől, Péterváry-Szanyi Brigitta régésztől.
Az érdeklődők a Kékfestő Múzeumtól indultak, a belvároson keresztül a Tűzoltóság környékén lévő bástya romjaihoz, miközben megálltak a Fő téren, a kastélynál, a Kis téren, az Árok utcában és a Március 15. e téren. Jártak a Szent István út és Flórián utca találkozásánál, a Győri-kapunál, valamint a nyugati bástya mellett, a Borsosgyőri-kapunál. A várfalak hozzávetőleg a mai belvárost ölelték körül. A belső vár az erőd északkeleti részén, a mai Esterházy-kastély helyén állt. A keleti, tó felőli védvonal a mai Csáky László utca mentén húzódott. A déli fal a Deák Ferenc és Major utca házai mögött haladt, a szomszédos Árok utca pedig a Cinca-árokról kapta nevét. A délnyugati bástya a mai tűzoltólaktanya helyén állt, erre a Bástya utca neve emlékeztet. A nyugati bástya vonalát követi a mai Irhás utca. A vár északi fala a Flórián és a Török Bálint utca házsorai között húzódott.
A vállalkozó kedvűek a Fő utca és Március 15. tér találkozásánál, a volt Veszprémi kapunál egy régi Pápa képet ki is rakhattak puzzle formájában. Mint kiderült, Pápáról több ábrázolás maradt fent a török korból. Ezek közül valószínűleg csak egy hiteles van, amit több alkotó is átvett.
A régésztől megtudtuk, a jövőben is szeretnének hasonló régésztúrát szervezni a városban. Mint mondta, a régészetben jelenleg az újabb lelőhelyek azonosítása van folyamatban a járás területén, illetve egy középkori pince azonosítása zajlik a belvárosban.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja október 22-én, szombaton folytatódik, amikor a múzeum néprajzi gyűjteményének anyagából megismerkedhetnek az érdeklődők a múlt század falusi életmódjával, a háztartásban használt eszközökkel, az elfeledett mesterségekkel.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!