Családi programok a könyvtárban


2016-10-09 14:20:21  | cikk: Babos Petra  | 


Családi programok a könyvtárban főképe
Az Országos Könyvtári Napok pápai programsorozatának szombati napján a családok kapták a főszerepet. Délelőtt Az elvarázsolt erdő című vidám mesejátékot nézhették meg a DÉ-MOL Színjátszó Társulat tolmácsolásában kicsik és nagyok, majd az Aranykapu Zenekar zenés interaktív gyermekműsorát élvezhették. A zenekar 2013-ban alakult. A háromtagú együttes célja, hogy a magyar néphagyományból merítve, különleges hangzásvilággal, a korosztálynak megfelelően adják át zenei- és anyanyelvi értékeiket. Az interaktív koncerteken zongora-, gitár, nagybőgő, harangjáték, cajon, udu és egyéb ritmushangszerek is kísérik a nép- és gyermekdalokat, mondókákat.  
A gyerekek nagyon élvezték a kézműveskedést
Az előadások között az ügyeskezű gyerekek a gyermekkönyvtárban őszi baglyos ablakdíszt készíthettek kedvükre. Papp Gabriella munkatárs, a foglalkozás vezetője kérdésünkre elmondta, kézműves foglalkozásokat minden hónapban egy szombaton tartanak. A nagy sikerre való tekintettel az Országos Könyvári Napokba is beillesztették. A könyvtár munkatársától megtudtuk, ilyenkor nemcsak a gyerekek alkotnak, hanem a szülők és nagyszülők is örömmel ragadnak papírt, ceruzát, ragasztót és kreatívan dolgoznak.
Délután aztán ismét sokan gyűltek össze a könyvtár olvasótermében, hiszen dr. Ősi Attila, geológus, paleontológus, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, a lelőhely kutatásának vezetője tartott érdekfeszítő élménybeszámolót. Mint kiderült, dr. Ősi Attila ajkai származású, s már egészen fiatal kora óta tudta, hogy geológusnak, paleontológusnak készül majd a gimnázium után. Már diák korában gyűjtötte az ősmaradványokat, kőzeteket, amelyeket főként a Bakony területén szedett össze. A hallgatóságnak elmondta, ha egy 600-700 méterrel lejjebb tartanák az előadást, ott is találnának dinocsontokat, hiszen az az üledék, ami az iharkúti lelőhelyen megtalálható, itt Pápa városa alatt is sok helyen fellelhető.
Előadásban beszélt a dinoszaurusz tojásokról, amit nemrégiben fedeztek fel, de még publikálás alatt állnak.
Kutatócsoportjuk egyik fontos feladata, hogy feltérképezze, hogy az Iharkúton élt fajok milyen rokonságban állnak Európa többi lelőhelyéről leírt fajokkal
Mint mondta, korábban még nem találtak Magyarországon dinotojást.
-Magyarországon nem ismerünk olyan helyet, ahol bármiféle dinonyomokat találtak volna, lábnyomokat is csak a Mecsekben fedeztek fel, de ezek sokkal idősebbek, mint a bakonyi dinok. Európából, Erdélyből ismerünk dinoszaurusz tojást, ahonnan szép számban kerültek elő tojások, sőt még fészkek is. Reméljük, egyszer a Bakonyból is dinofészkek kerülnek elő, s meg tudjuk mutatni a közönségnek – mondta dr. Ősi Attila, aki hozzáfűzte, az Erdélyből származó tojások körülbelül ágyúgolyó nagyságúak és méretűek. A Bakonyi tojások döntő többsége keskeny, picike, de még nem lehet megerősíteni ezeket a tényeket.
Ősi Attila elmondta, a közeljövőben a tojás leleteket fogják publikálni, majd sajtótájékoztató keretében mutatják ezeket be Budapesten. Ezen felül rengeteg lelet van, amelyek sok információt adhatnak a páncélos dinoszauruszokra vonatkozóan, ezeket szeretnék jobban meghatározni, s új ismereteket nyilvánosságra hozni.
Az előadás végén az érdeklődők megtekinthettek néhány csontot és kőzetet
Végül felhívta a közönség figyelmét a jövő nyári nyílt napra. A nyári három hetes ásatások alatt három nyílt napot tartank, amikor a nagyközönség is megismerkedhet az iharkúti ősgerinces lelőhellyel, és az ott folyó kutatásokkal.
A pápai rendezvénysorozat szombaton este, az SK. Társulat Négyen éjfélkor című előadásával folytatódott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!