56 nap


2016-10-08 00:24:16  | cikk: ha  | 


56 nap  főképe

Méltó kiállítással tiszteleg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ az 1956-os forradalom emléke előtt. A rendhagyó, igényes tárlat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jött létre. Az anyagot Kocsis Gyula, a JMSZK művelődésszervezője válogatta és állította össze. A nagyszabású kiállítás bemutat számos eredeti dokumentációt, fotót, valamint pápai kötődésű alkotók munkái is helyet kaptak itt.

- Az anyag összeállításánál arra törekedtem, hogy szokatlan, látványos megoldásokat alkalmazzak, mert azt gondolom, hogy az '56-os forradalom és szabadságharc történelmi léptéket tekintve közel van hozzánk, s nincs még igazán rálátásunk. Ez különösen igaz a fiatalokra, s ezzel a kiállítással őket is szeretném megszólítani - multimédiás eszközök bevetésével, irodalmi részletekkel, képzőművészeti alkotásokkal, összművészeti szinten próbálunk a látogatók érzelmeire hatni - mondta Kocsis Gyula.
- A földszinten kaptak helyet a budapesti események, a lépcsőfordulóban a vidéki nagyvárosok történéseire fókuszálunk, az emeleti előtér pedig a pápai eseményeket ismerteti. A fotók közt sok a portré jellegű, az a kép, ahol egy, a bőröndjén ülő kislány öleli a magyar zászlót, szinte karjaiba zárja nemzetét, szerintem tökéletesen visszaadja a forradalom lényegét - tette hozzá a tárlat szervezője.

A tárlat egyik emblematikus portréja - kislány a zászlóval

A tárlat megnyitóján dr. Áldozó Tamás polgármester mondott köszöntőt. Nehéz '56-ról mesélni, mondta, hisz sokáig más tanultak a diákok és mást hallottak otthon a forradalomról. - S nehéz '56-ról mesélni, mert sok minden történt, nagyon rövid idő alatt. Ha olvasunk az eseményekről, akkor azt látjuk, hogy kormányok, vezetők váltották egymást, fontos és kevésbé fontos eseményekről szólnak a hírek, de 1956 nem ezen a síkon történt igazán. Az igazi 1956 az emberi lelkekben történt meg - mondta.

A város polgármestere hozzátette, hogy 1956 megértéséhez nyújthat segítséget a kiállítás. Időutazásra invitál a tárlat, segít átélni a forradalom kezdeti eufóriáját, a változásba, a szabadságba vetett hitet - s ez 1956 valódi története. A tárlat számos művészeti ág segítségével közelíti meg a témát, megmutatja a forradalom tisztaságát, elszántságát, győzni akarását. Így talán mindenkihez közelebb kerülhet 1956.

Az igazi 1956 a lelkekben történt meg - mondta dr. Áldozó Tamás

A megnyitó vendége volt Vathy Zsuzsa. A József Attila-díjas pápai születésű írónő két emléket idézett fel a pápai 1956-ról. Az első nem magáról a mámoros napokról szól, mesélte, hisz ők október 23-án ki sem merték tenni lábukat az utcára, mert édesapjuk rendőri felügyelet alatt állt. Aztán időközben megérkeztek a szovjet tankok a városba, közülük az egyik a Fő téren állt meg a város felé fordított ágyúcsővel. Ez egy vasárnapi nap volt, a pápaiak mentek a Nagytemplomba misére. A hatalmas templom zsúfolásig megtelt, majd a mise végén felhangzott az ima: Boldogasszony anyánk, régi nagy patrónánk, nagy ínségben lévén így szólít meg hazánk: Magyarországról, édes hazánkról, ne felejtkezzél el, szegény magyarokról - s mindenki zokogott a templomban.

A másik emlékét nővére juttatta eszébe: ez már november közepén történt. A város tele volt szórólapokkal: Éljen Kádár! Vathy Zsuzsa, testvére és még néhányan füzetlapokra írtak új szlogent: Féljen Kádár!, s ezeket dobták be a pápai postaládákba. Erről otthon mélyen hallgattak, ez volt az ő saját, személyes lázadásuk, mesélte az írónő.

A megnyitón közreműködött Kincses László és Csuti László.
A kiállítás 56 napig, december 1-ig tekinthető meg a JMSZK színházépületében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!