Templomok Pápáról és a pápai járás falvaiból - Megjelent a 2017. évi falinaptár


2016-10-07 08:24:06  | cikk: Babos Petra  | 


Templomok Pápáról és a pápai járás falvaiból - Megjelent a 2017. évi falinaptár főképe
Megjelent a Templomok Pápáról és a pápai járás falvaiból címmel a 2017. évi falinaptár. A könyvtár kiadásában ez már a negyedik falinaptár. A kiadvány a KSZR (Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer) helyismereti program keretében valósult meg.
-Az eddigi naptáraink Pápa város és a községek épületeit, utcarészleteit mutatták be.  Jelen naptárban a templomok kaptak főszerepet. A címoldalon a négy felekezet látható: katolikus, református, evangélikus és az izraelita. Felekezetenként pápai templomok, templombelsők, jelképek láthatók. A naptár 12 hónapon keresztül mutatja be a pápai és a pápai járás falvainak néhány templomát. A pápaiak közül a Kastélykápolna, a Református ótemplom, az Evangélikus templom, a Zsinagóga látható, illetve Kemeneshőgyész, Kemenesszentpéter, Bakonyjákó, Homokbödöge, Németbánya, Pápadereske, Gic, Farkasgyepű templomai szerepelnek a naptárban.  Szeretném kiemelni a pápai református ótemplom képét, amely még a jelenlegi átalakítás előtti állapotot mutatja, illetve a pápai zsinagógáról készült, hajdani fényét mutató felvételt. A naptár utolsó előtti oldalán szerepel a naptárban felhasznált képek fotósainak neve. Az utolsó oldalon Ürmös Lóránt gyűjteményéből láthatóak régi képeslapok a pápai járás templomairól. Ezzel szeretnénk hangsúlyozni, hogy a régi képeslapok gyűjtése jelenleg is szívügye könyvtárunknak – tájékoztatott Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros.
Áldozó Tamás polgármester is üdvözölte az új kiadványt, majd elmondta, örül, hogy a könyvtár évről évre jelentkezik új falinaptárral. Jó látni, hogy a könyvtár emblematikus településrészletekkel, épületekkel díszített falinaptárt adott ki.
-A templomokat témául választani egy kifogyhatatlan választás volt, hiszen a környéken hozzánk tartozó 48 településen több mint százat meghaladó templomot találunk. Pápán is jó pár épület van, s ezekből különböző válogatást tud majd közreadni a kiadó. A templomok egy-egy település képet meghatározzák. A naptárban jól látszik, hogy az egyes falvak mennyire színesek tudnak lenni, hiszen több község is van, ahol mind a három történelmi felekezet templomát megtalálhatjuk – mondta a polgármester a naptárbemutatón, majd hozzáfűzte, a templomok bemutatása egyfajta tisztelet is a templomépítők felé.
A naptár megvásárolható a könyvtárban 1000,- Ft-os áron, illetve a pápai könyvesboltokban is kapható lesz a jövő héttől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!